Ferenc pápa rendkívüli éberséget kért a vatikáni Főrevizori Hivatal munkatársaitól

Ferenc pápa rendkívüli éberséget kért a vatikáni Főrevizori Hivatal munkatársaitól

Ferenc pápa december 11-én, hétfőn délelőtt találkozott a vatikáni Főrevizori Hivatal munkatársaival. Az általa kilenc éve alapított testület a Szentszék és Vatikán Városállam korrupcióellenes hatóságaként működik, illetve a hozzájuk tartozó intézmények pénzügyi ellenőrzését végzi.

Ferenc pápa a Főrevizori Hivatal munkatársaihoz intézett beszédében hangsúlyozta a korrupció felszámolásának fontosságát a Vatikánban. Mivel még lábadozik a hörghurutból, a pápa nem olvasta fel előre elkészített beszédét, hanem átadta a jelenlevőknek. „A Szentszéknél és a Vatikán Városállamban dolgozók minden bizonnyal hűségesen és becsületesen végzik munkájukat, de a korrupció csábítása annyira veszélyes, hogy rendkívül ébernek kell lennünk – olvasható a beszédében. – Tudom, hogy sok időt fordítotok erre” – tette hozzá a pápa, hangsúlyozva, hogy egyensúlyba kell hozni az „abszolút átláthatóságot minden cselekedetben” a „kegyes diszkrécióval”, mivel a botrányok „inkább arra szolgálnak, hogy megtöltsék az újságok lapjait, mintsem hogy alapvetően korrigálják az adott magatartást”. Ezen túlmenően arra kérte a Főrevizori Hivatal munkatársait, hogy segítsék a Szentszék vagyonának kezeléséért felelősöket olyan biztosítékok létrehozásában, amelyek megakadályozhatják, hogy megvalósuljon az alattomos korrupció.

Ezután Ferenc pápa beszédét a Főrevizori Hivatal három alapvető jellemzőjének hangsúlyozásával folytatta: a függetlenség, a nemzetközi elvekre való odafigyelés és a professzionalizmus. A pápa szerint a hivatal valóban független, mert „hierarchikusan nem függ más intézményektől”. Hangsúlyozta, hogy ennek a függetlenségnek távol kell maradnia az önkényességtől, ehelyett „mindig jól átgondolt és a jótékonyság alapelve által ösztönzött cselekvéshez kell vezetnie”. A pápa hozzátette, hogy fontos a legjobb bevált nemzetközi gyakorlatok alkalmazása „az igazságosság és a nemzetközi közösség többi részéhez való igazodás előmozdítása érdekében”. Végül rámutatott, hogy a szakmai felkészültség kulcsfontosságú. Ferenc pápa megjegyezte, hogy a hivatal számos tagja évtizedes magas szintű tapasztalattal rendelkezik, és elkötelezett a folyamatos szakmai továbbképzés iránt. Hangsúlyozta: valódi erkölcsi kötelességük, hogy naprakész tudással rendelkezzenek szakterületük folyamatos fejlődéséről.

Hírdetés

Ferenc pápa azzal zárta beszédét, hogy a hivatal munkatársait olyasmire hívta, ami túlmutat a munkájukon: „Tudom, hogy néhányan a Caritas szegénykonyháján szolgálnak fel – mondta. – Ez egy gyönyörű dolog, és arra kérlek benneteket: Tegyétek nyitott szívvel, egyszerűen és szabadon, és szánjatok időt arra, hogy beszélgessetek az emberekkel és meghallgassátok történeteiket.” Végül hozzátette: „Köszönöm a munkátokat, és a legjobbakat kívánom nektek és családjaitoknak szent karácsony ünnepén.”

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »