Ferenc pápa nem rákbeteg, nem tervez lemondani, de hamarosan Moszkvába és Kijevbe mehet

Ferenc pápa nem rákbeteg, nem tervez lemondani, de hamarosan Moszkvába és Kijevbe mehet

A Reuters hírügynökség készített exkluzív interjút Ferenc pápával, amelyben a Szentatya nem csak  vélt visszavonulásáról, de az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos álláspontjáról is beszélt.

Ferenc pápa határozottan cáfolta a lemondásáról szóló pletykákat, sőt, kihangsúlyozta júliusban esedékes kanadai hivatalos látogatása után mihamarabb szeretne Moszkvába és Kijevbe utazni, ezzel is hozzájárulva a béketárgyalások mielőbbi megkezdéséhez.

Róma püspöke cáfolta a rákbetegségével kapcsolatos pletykákat. Az interjúban azzal viccelődött, egyetlen orvos sem mondott neki erről semmit. Mint ismert, tavaly Ferenc pápa bélműtéten esett át, miután orvosai bélcsavarodást állapították meg nála. Ezzel kapcsolatban merült fel, rákbetegség állhat a műtét hátterében, de a Vatikán sajtóosztálya és most a pápa is határozottan cáfolta ezt a híresztelést.

Ferenc pápa az elmúlt hetekben számos hivatalos programját lemondta, mert, mint kiderült, térdproblémái adódtak. Egy óvatlan lépés miatt „kisebb törést” szenvedett a jobb térdében.

A 85 éves egyházfő szombati, közel másfél órás interjújában nem csak a háborúról és egészségi állapotáról beszélt. Az Amerikában dúló abortuszvita kapcsán is elmondta véleményét, kihangsúlyozva, a katolikus anyaszentegyház elutasítja a művi terhességmegszakítást.

A pápa lemondásával kapcsolatos pletykák azt követően kaptak szárnyra, hogy augusztusra bíborosi konferenciát hívtak össze a Vatikánba, amelyen egy új vatikáni alkotmány kidolgozása is napirendre kerül. Mivel ezzel együtt hamarosan új bíborosok beiktatása is várható, néhányan úgy vélték, a pápa lemondásra készül. 

Ferenc a pletykákról annyit mondott, ezek csak véletlen egybeesések.

Soha eszembe sem jutott. Jelen állás szerint nem, jelen állás szerint nem. Tényleg!

– fogalmazott a pápa. A Szentatya azt ugyanakkor újfent elismerte, nem zárja ki, hogy egyszer egészségi állapota miatt lemondjon Szent Péter trónjáról. Leszámítva az előző pápát, XVI. Benedeket hasonló lépés hatszáz éven keresztül elképzelhetetlen volt. Benedek előtt a legutóbbi trónjáról lemondó pápa V. Celesztin volt, aki 1294-ben maga iktatta kánoni jogba a lemondás lehetőségét.

Térdproblémák

A pápa hivatalos programja alapján most hétvégén kellett volna, hogy Dél-Szudánba, illetve a Kongói Demokratikus Köztársaságba látogasson. Orvosai javaslatára azonban hosszabb pihenő mellett döntött. Következő hivatalos látogatása július végén esedékes, a Szentatya a kanadai hívekkel találkozik majd.

Hírdetés

Ferenc pápa a Reuters szerint meglepően jó hangulatú interjút adott. A riporter első, egészségi állapotát firtató kérdésére csak annyit mondott nevetve:

Még élek!

Bár mankóval jelent meg az interjún, saját elmondása szerint már jobban van, „lassan javul” a térde. A rehabilitáció azért halad döcögősen, mert nem volt hajlandó megműttetni a lábát, a már említett tavalyi beavatkozás során ugyanis nagyon rosszul viselte az altatást – közölte.

Háború

Ferenc pápa elmondta,

az utóbbi időben egyre intenzívebb tárgyalások folynak a vatikáni külügyminiszter, Pietro Parolin bíboros és orosz „kollégája”, Szergej Lavrov között egy esetleges moszkvai látogatásról.

Ez annak fényében különösen meglepő, hogy soha korábban nem járt pápa Moszkvában (békeidőben sem), ráadásul a Szentatya többször is igen elítélően nyilatkozott az orosz támadásról. Legutóbb éppen múlt hét csütörtökön, amikor az orosz offenzívát „kegyetlen és értelmetlen háborúnak” nevezte.

Pár hónappal korábban felmerült már, hogy Ferenc lehet az első pápa, aki hivatalos látogatásra Moszkvába megy, de akkor az orosz diplomácia visszautasította a közeledést, azzal takarózva, a látogatás nem időszerű.

Ferenc pápa ezzel együtt kiemelte, Kijevbe is mindenképp szeretne ellátogatni, de előbb Moszkvába akar utazni, hogy Putyin elnököt meggyőzze arról, a világnak békére van szüksége.

Abortusz

Az amerikai legfelsőbb bíróság abortuszjogokat tagállami hatáskörbe visszautaló friss döntése kapcsán a pápa megjegyezte, „tiszteletben tartja”, de bírói, jogi szempontból nem minősítené a döntést. Az abortusz egyházi megítélésével kapcsolatban ugyanakkor teljesen egyértelmű volt, megerősítve au egyház bevett álláspontját arról, hogy az élet a fogantatás pillanatától indul.

Azt kérdezem, legitim-e, igazságos-e elvenni egy emberi életet azért, hogy megoldjunk egy problémát?

Ferenc pápa az amerikai katolikus egyházat megosztó kérdésben is megnyilvánult – igaz, igen szűkszavúan. San Fransisco konzervatív érseke nem régiben megvonta Nancy Pelosi demokrata párti házelnöktől az áldozás szentségét, mondván, katolikusként Pelosi nem támogathatja az abortusz jogát. Ehhez képest Pelosi saját washingtoni gyülekezetében rendszeresen áldozhat, sőt, múlt héten vatikáni látogatása során pápai áldást is kapott.

Ha az Egyház elveszíti pasztorációs jellegét, ha egy püspök elveszíti pasztorációs jellegét, az politikai problémákat okoz. Csak ennyit mondhatok!

– jegyezte meg szűkszavúan a Szentatya.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »