Ferenc pápa mennybemenetel ünnepén hirdeti meg ünnepélyesen a szentévet

Ferenc pápa mennybemenetel ünnepén hirdeti meg ünnepélyesen a szentévet

Ferenc pápa májusban több liturgikus szertartást is vezet – adta hírül a Vatikán. A Pápai Liturgikus Szertartások Hivatala április 12-én közzétette a következő hetekre vonatkozó pápai programok kalendáriumát.

A Szentanya vezeti Urunk mennybemenetele, pünkösd és a Szentháromság ünnepe alkalmából tartott szentmiséket. Ez utóbbi liturgikus emléknapon ünnepli az egyház a gyermekek első világnapját.

Május 9-én, csütörtökön Ferenc pápa vesperást vezet Urunk mennybemenetelének ünnepe alkalmából, melynek során kihirdeti és közzéteszi a szentévi bullát. A szertartás Jézus mennybemenetelére emlékezik negyven nappal feltámadása után.

Tíz nappal később, május 19-én Ferenc pápa pünkösd ünnepén szentmisét mutat be a Szentlélek kiáradása alkalmából.

Ezt következően a Szentháromság ünnepén a Szentatya ismét szentmisét vezet. A május 26-i liturgikus emléknapon tartja az egyház a gyermekek első világnapját.

Hírdetés

A gyermekek világnapját egy kisfiú, a 9 éves Alessandro javasolta a Ferenc pápával készült „pápa-podcast” adás során, amely a legutóbbi lisszaboni Ifjúsági Világtalálkozó előtt került adásba. A javaslatot lelkesen fogadta a Szentatya és 2023 decemberében jelentette be hivatalosan a kezdeményezést.

Urunk mennybemenetele és pünkösd ünnepén a liturgiára a Szent Péter-bazilikában, a Szentháromság ünnepi szentmisére pedig a Szent Péter téren kerül sor.

A következő hetek pápai programjai között egy lelkipásztori látogatás is szerepel: április 28-án Ferenc pápa az olaszországi Velencébe utazik.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican Media

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »