Ferenc pápa kinevezte Karikó Katalint a Pápai Életvédő Akadémia tagjává

Ferenc pápa kinevezte Karikó Katalint a Pápai Életvédő Akadémia tagjává

„A Szentatya igen tisztelt Karikó Katalin professzor asszonyt, a Szegedi Tudományegyetem (Magyarország) tanárát a Pápai Életvédő Akadémia rendes tagjává nevezte ki” – adta hírül a Vatikáni Sajtószolgálat február 10-én, délben.

Karikó Katalin Szolnokon született (1955. január 17.), Kisújszálláson töltötte gyermekéveit (1955 – 1973). A Szegedi Tudományegyetemen (akkori nevén a szegedi József Attila Tudományegyetemen) tanult biológus szakon (1973-1978). Doktori képzése időszakában (1978-1982) a Szegedi Biológiai Központban (SZBK) végzett kutatómunkát. Biokémikus doktori fokozatot szerzett (1983) a Szegedi Tudományegyetemen.

A Magyar Tudományos Akadémia posztdoktori ösztöndíjasaként első munkahelye, a Szegedi Biológiai Központ (1982-1985). Munkavállalási lehetőséggel, a családjával együtt az Amerikai Egyesült Államokban telepedett le. A Temple University Biokémia Tanszékén, Philadelphiában, majd a Wasthingtontól észak-keletre fekvő Bethesda-i (MD) kutatóállomáson gyűjtött további kutatói tapasztalatokat (1985-1989). A University of Pennsylvania különböző részlegeiben oktatóként és kutatóként dolgozott (1989-2013). Itt határozta el, hogy az mRNS-t alkalmassá teszi terápiás célokra.

1997-től kezdett együttműködni Drew Weissmannal. Tudományos felfedezésük 2005-ben mérföldkőnek számított az mRNS kutatásban. Karikó Katalin a Pennsylvaniai Egyetem Perelman School of Medicine adjunktus professzora. Társalapítója és vezérigazgatója volt (2006-2013) az RNARx vállalatnak, amely nukleozid-modifikált mRNS terápiás célú kifejlesztésével foglalkozik. A németországi BioNTech RNA Gyógyszergyár vezető alelnöke (2013-tól).

Alapító tagja (2013) az International mRNA Health Conference tudományos szervezőbizottságának. Az Academia Europaea tagjává (2020), a Szegedi Tudományegyetem, a Duke University és a Humanitaa University díszdoktorává (2021) választották. Karikó Katalin a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszora. A Covid-19 világjárvány megfékezésére hivatott mRNS-vakcina létrehozását felfedezéseivel megalapozó kutató Karikó Katalin.

Hírdetés

Neve bejárta a világot, a média bemutatja életútját, kutatási eredményeit és elkötelezett hozzáállását, amellyel milliók életét segít megmenteni. Karikó Katalin 13 amerikai szabadalommal rendelkezik. Munkásságát (2020-tól) több orvosi díjjal és sok-sok kitüntetéssel ismerik el.

Munkásságát 2021-ben Széchenyi-díjjal, 2023-ban orvostudományi Nobel-díjjal ismerték el – ő az első magyar nő, aki ebben az elismerésben részesült.

Forrás: Vatican Media; Életrajz – Szegedi Tudományegyetem

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Kuzmányi István/Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »