Ferenc pápa keményen megmondta a véleményét a cigányoknak

Ferenc pápa keményen megmondta a véleményét a cigányoknak

Ferenc pápa tabu témát kezdett el döntögetni Vatikánban a romákkal folytatott találkozóján. Mindenki számára ismert az az itthon és Európa számos más országában népszerű liberális felfogás, mely szerint kizárólag a többségi társadalmak felelősek a cigányság helyzetéért, a romák azért nem tudnak kitörni, mert ebben akadályozzák őket. 

Ferenc pápa azonban ennél sokkal tisztábban látja a helyzetet, felszólította az összegyűlt cigányokat a törvények tiszteletére. A romákkal szembeni negatív érzéseket Magyarországon már nehéz csupán előítéletnek tekinteni. A legtöbben saját tapasztalatalzataik alapján alakították ki róluk nem éppen pozitív véleményüket.

Ferenc pápa arra kérte a romákat, ne adjanak lehetőséget a kommunikációs eszközöknek és a közvéleménynek arra, hogy rosszul beszéljenek róluk. A pápa ezek szerint bizonyára egyetért azzal is, hogy az a szintén liberális magatartás sem járható, hogy az általuk elkövetett törvénysértéseket el kell hallgatni, vagy bagatellizálni kell a médiában. „

Hírdetés

Mint minden polgár, hozzájárulhattok a társadalom jólétéhez és fejlődéséhez tiszteletben tartva a törvényeket, teljesítve a rátok eső kötelességeket és integrálódva az új generációk emancipációján keresztül is” – mondta a pápa. Arra kérte a romákat, ne akadályozzák meg, hogy gyermekeik iskolába járjanak. Hangsúlyozta, hogy a végzettség a romák számára is utat nyit a munka világába A vatikáni audiencia-teremben az Olaszországból és a világ számos részéből érkezett romák és szintik színes népviseletben, zenével és énekkel ünnepelték a Ferenc pápával való találkozót.

Ferenc pápa kijelentette, új fejezetet kell nyitni a romák történetében a velük szembeni évszázados előítéletek „gyökeres megszüntetésével”, valamint a romák és nem romák közötti kölcsönös bizalmatlanság felszámolásával. Az egyházfő kijelentette, minden embernek joga van a méltóságteljes élethez és munkához, az oktatáshoz és az egészségügyi ellátáshoz. Hozzátette, hogy a romákat érintő problémák nem csak az egyház, hanem a helyi hatóságok figyelmét is igénylik. Ferenc pápa úgy fogalmazott, az egyház számára a romák nem a peremen, hanem a középpontban állnak.

A cigányzarándoklaton mintegy 150 magyar is részt vett Nógrád-megyéből, Budapest-Esztergom térségéből, Nyíregyházáról és Kaposvárról. „Mindannyian az egyházzal már kapcsolatban álló cigányok” – hangsúlyozta Székely János esztergom-budapesti segédpüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) cigánypasztorációs megbízottja korábban az MTI-nek. A magyar cigányokhoz Rómában Kocsis Fülöp görögkatolikus püspök, a Hajdúdorogi főegyházmegye metropolitája is csatlakozott. A római Colosseumnál szombat este tartott roma-keresztút tizedik stációja magyar nyelven hangzott el.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »