Ferenc pápa fogadta San Marino régenskapitányait

Ferenc pápa fogadta San Marino régenskapitányait

Ferenc pápa és San Marino Köztársaság régenskapitányai, Alessandro Cardelli és Mirko Dolcini a március 15-ei vatikáni audiencia során megerősítették a Szentszék és a világ legrégebbi köztársasága közötti „konstruktív együttműködést”.

„A szívélyes tárgyalások során a felek kifejezték, elégedettek az eredményes együttműködéssel” – olvasható a szentszéki sajtószolgálat közleményében. Olyan kérdésekkel foglalkoztak, mint a nemzetközi helyzet, az Európával fenntartott kapcsolatok és a többoldalú diplomácia kilátásai.

„Különleges figyelmet fordítottak az egészségügyi vészhelyzetre és a köztársaság oltási programjára, a családpolitikára és a születések támogatására, valamint az elvándorlás és a humanitárius folyosók kérdésére” – fogalmaz a szentszéki közlemény. A pápával folytatott megbeszélés után a régenskapitányok találkoztak Pietro Parolin bíboros államtitkárral és Paul Gallagher érsekkel, a Szentszék államokkal fenntartott kapcsolatokért felelős titkárával.

San Marino Köztársaság a világ legkisebb országainak egyike. Olaszország öleli körbe. A világ legrégebben fennálló, egyben legkisebb köztársasága, amelynek területe 61,4 négyzetkilométer, lakossága pedig 33400 fő. Kr. u. 301-ben alapította egy remete kőfaragó, Szent Marinus (olaszosan Marino). A monda szerint Marinus Dalmáciából érkezett 301-ben (talán Rab szigetéről), és hamarosan kolostort alapított a Titán-hegyen, hogy a Diocletianus római császár által üldözött keresztényeket befogadhassa. Emiatt a San Marinó-iak őt tekintik a köztársaság megalapítójának. Írásos dokumentum azonban csak 885-ben említi a kolostort és a körülötte kialakult települést, amelyet alapítójáról San Marinónak neveztek el.

Hírdetés

A mai köztársaság parlamentjének elődje az 1000-ben létrehozott népgyűlés. A parlamentként működő Általános Nagytanács (Consiglio Grande e General) tagjait ötévente, népszavazással választják. A parlament két saját tagját jelöli ki régenskapitánynak, akiket hat hónapra választanak.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »