Ferenc pápa: Egyszerűen, pazarlás nélkül, másokkal osztozva ünnepeljünk!

Ferenc pápa: Egyszerűen, pazarlás nélkül, másokkal osztozva ünnepeljünk!

December 24-én, advent negyedik vasárnapján délben a Szentatya az angyali üdvözlet jelenetének egyik kulcsfogalmáról, a „beárnyékolásról” elmélkedett. Ahogyan a Szentlélek beárnyékolta, Isten különlegesen erős jelenlétét hozta el Máriának, úgy kell nekünk is Isten szelíden erős jóságával megerősítenünk és vigasztalnunk egymást.

Ferenc pápa teljes beszédének fordítását közreadjuk.

Kedves testvéreim, boldog vasárnapot!

Ma, advent negyedik vasárnapján az evangélium az angyali üdvözlet jelenetét állítja szemünk elé (vö. Lk 1,26–38). Az angyal, hogy elmagyarázza Máriának, hogyan foganja majd Jézust, ezt mondja neki: „A Szentlélek száll rád, s a Magasságbeli ereje borít be árnyékával” (Lk 1,35). Időzzünk el egy kicsit ennél a képnél, az árnyéknál.

Egy olyan tájon, mint Máriáé, ahol örökké süt a nap, egy átvonuló felhő, egy szárazságnak ellenálló, menedéket nyújtó fa, egy befogadó sátor enyhülést nyújt és védelmet ad. Az árnyék pihenést és felfrissülést nyújtó ajándék, és az angyal pontosan így írja le azt, ahogyan a Szentlélek leszáll Máriára, azt, ahogyan Isten cselekszik:

Istennek ilyen a cselekvésmódja.

A védelmet nyújtó árnyék visszatérő kép a Bibliában. Gondoljunk csak az Isten népét a pusztában kísérő árnyékra (vö. Kiv 13,21–22). Az árnyék tehát Isten szelíd jóságáról beszél. Mintha azt mondaná Máriának, de nekünk is, mindannyiunknak: „Itt vagyok neked, felkínálom magam menedékednek és oltalmadnak: jöjj az árnyékom alá, maradj velem!” Testvéreim, így működik Isten termékeny szeretete. És ezt bizonyos mértékig megtapasztalhatjuk magunk között is, például amikor mint barátok, jegyesek, házastársak, szülők és gyermekek tapintatosan, tisztelettel, szelíden, jóságosan bánunk egymással. Gondoljunk Isten szelíd jóságára!

Isten így szeret, és

Gondoljunk mindenkire, gondoljunk a kirekesztettekre, azokra, akik távol vannak e napokban a karácsony örömétől! Gondoljunk mindenkire Isten szelíd jóságával!

Hírdetés

Kérdezzük meg magunktól karácsony estéjén: vágyom-e arra, hogy a Szentlélek árnyéka, Isten kedvessége, Isten szelíd jósága beborítson, hogy helyet adjak neki a szívemben, szeretném-e befogadni az ő megbocsátását, szeretném-e magamhoz venni őt az eucharisztiában? És aztán: kik azok a magányos és rászoruló emberek, akik számára frissítő árnyék, vigasztaló barátság lehetnék?

Mária segítsen, hogy nyitottak, befogadók legyünk Isten jelenlétére, aki szelíd jósággal jön, hogy megmentsen bennünket!

*

A Szentatya szavai az Úrangyala elimádkozása után:

Kedves testvéreim!

Üdvözöllek mindnyájatokat, rómaiak, Olaszországból és a világ különböző tájairól érkezett zarándokok! Külön is köszöntöm azoknak az olasz állampolgároknak a küldöttségét, akik hivatalosan erősen szennyezettnek nyilvánított területeken élnek, és akik régóta várják földjük megtisztítását. Szeretném kifejezni szolidaritásomat velük, és kívánom, hogy hangjuk meghallgatásra találjon. Mindnyájatoknak boldog vasárnapot és imádságos, a szeretet melegében és mértékletességben töltött szentestét kívánok.

Hadd figyelmeztesselek benneteket:

Legyünk közel a háborútól szenvedő testvéreinkhez: gondoljunk Palesztinára, Izraelre, Ukrajnára! Gondoljunk azokra is, akik nyomortól, éhezéstől, rabszolgaságtól szenvednek! Isten, aki azt akarta, hogy emberi szív dobogjon őbenne, árasszon emberséget az emberek szívébe!

Kérlek benneteket, ne feledkezzetek el imádkozni értem! Finom ebédet és boldog karácsonyt kívánok mindenkinek! Viszontlátásra!

Fordította: Tőzsér Endre SP

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »