Ferenc pápa az európai fiataloknak: Újítsátok meg az öreg földrészt és lázadjatok fel a háború ellen

Ferenc pápa az európai fiataloknak: Újítsátok meg az öreg földrészt és lázadjatok fel a háború ellen

Ferenc pápa július 11-én üzenetet küldött az Európai Unió Ifjúsági Konferenciája (EU Youth Conference) résztvevőinek, amelyben arra buzdítja őket, hogy legyenek vállalkozó szelleműek, kezdeményezők ötleteikben és a szeretetben, fürkésszék ki a másik gazdagságát, tekintsenek az igazságra.

Reménnyel teli Ferenc pápa üzenete, amelyet az Európai Unió július 11. és 13. között Prágában megrendezett ifjúsági konferenciája résztvevőihez intézett. Az Európai Unió cseh elnöksége által támogatott kezdeményezés célja az volt, hogy kapcsolatot teremtsen a fiatalok és a döntéshozók között, továbbá hogy előmozdítsák a fenntartható és befogadó Európa melletti közös elkötelezettséget.

A pápa felhívása egyértelmű: a fiatalok alakítsák át a „régi kontinenst” egy „új kontinenssé”. Nem könnyű átmenetről van szó, de – ahogy Ferenc pápa írja – a fiatalok „jó ütőkártyákkal” rendelkeznek.

Figyelmes fiatalok vagytok, kevésbé ideologizáltak, hozzá vagytok szokva, hogy más európai országokban tanultok, nyitottak vagytok az önkéntesség tapasztalatára, érzékenyek a környezeti kérdésekre. Ezért érzem, hogy van remény – fogalmaz üzenetében Ferenc pápa.

A fiatalok képesek arra, hogy új arcot adjanak Európának, de képesek arra is, hogy még messzebbre tekintsenek. A Szentatya üzenetében elidőz az Európa szó még kevéssé tisztázott etimológiáján, és felveti a szuggesztív kifejezést: „eurús op”, vagyis „tágra nyílt szem”, „széles körű tekintet”. A 2019-ben elindított kezdeményezésre, a Globális Nevelési Egyezményre utalva, amely a pedagógusok és az új nemzedékek közötti szövetséget célozza, a pápa arra szólítja fel a fiatalokat, hogy hallassák hangjukat.

A pápa által felvázolt út első állomása, hogy a fiatalok „megnyíljanak a befogadás felé”, a társadalmi beilleszkedés felé, mert a másik személy mindig gazdagságot jelent. 

A „tágra nyílt szem” azért jó, mert megnyílt a többiekre – állapítja meg Ferenc pápa. – A fiatalok soha, semmilyen okból se diszkrimináljanak senkit. Legyenek mindenkivel szolidárisak, ne csak azokkal, akik hasonlítanak rájuk, vagy akik látszólag sikeresek, hanem azokkal is, akik szenvednek, bármilyen is legyen nemzetiségük vagy társadalmi helyzetük.

A Szentatya arra inti az Európai Unió Ifjúsági Konferenciájának résztvevőit, ne arra törekedjenek, hogy bekerüljenek egy elit tanulmányi környezetbe, hanem szerezzenek olyan tapasztalatokat, amelyek a személy, a közjó növekedésére nevelnek.

A szolidaritásnak ezek az élményei változtatják majd meg a világot, nem pedig az exkluzív, vagyis kizárólagos és egyben kizáró elitiskolákban szerzett ismeretek – írja a pápa, igent mondva a kiválóságra, de nem csupán egyesek, hanem mindenki számára. Arra szólítja fel a fiatalokat, hogy olvassák el a Fratelli tutti kezdetű enciklikáját, hogy növekedjenek testvériségben, valamint tanulmányozzák az emberi testvériségről szóló dokumentumot, amelyet az Al-Azhar egyetem és mecset főimámjával együtt írt alá Abu-Dzabiban, hogy megismerjék saját magukat és a másikat.

Hírdetés

A pápa másik javaslata a közös otthon gondozására vonatkozik. Méltatja a fiatalok konkrét megnyilvánulásait, hozzátéve, hogy „most van itt a jó alkalom” a cselekvésre. Emlékeztet rá, hogy szükség van nem pusztán a fosszilis üzemanyagok, hanem sok felesleges dolog fogyasztásának csökkentésére is. Arra szólítja a fiatalokat a Szentatya, olvassák el Laudato si’ kezdetű enciklikáját is, hogy elkötelezzék magukat az átfogó ökológia támogatására.

„Ne hagyjátok, hogy elcsábítsanak benneteket a szirének, akik luxuséletet kínálnak fel a világ egy kis része számára: legyen »tágra nyílt szemetek«, hogy lássátok az emberiség többi részét, amely nem korlátozódik a kis Európára;

Európáról szólva Ferenc pápa utal Ukrajnára, ahol „egy abszurd háború folyik”, és ismét hivatkozik a testvériség fogalmára, hangsúlyozva, hogy az egységes Európa erőteljes békevágyból született. „Ha a világot fiatalok kormányoznák, nem lenne annyi háború: azok, akik előtt még ott áll az egész élet, nem akarják azt eldobni maguktól, hanem a maga teljes egészében meg akarják élni.”

A pápa ismét erőteljes felhívást tesz a háború azonnali befejezésére:

Üzenetében Ferenc pápa a következő két fiatal példáját hozza fel, akiknek „tágra nyílt szeme” volt: az egyik, Franz Jägerstätter, akit XVI. Benedek nyilvánított boldognak. Fiatal osztrák földműves volt, aki katolikus hite miatt lelkiismereti okokból nem esküdött hűséget Hitlernek és nem indult el a háborúba. Ezért meghalt. Ugyanerre a sorsra jutott a szintén náciellenes Dietrich Bonhoeffer fiatal német evangélikus lelkipásztor és teológus is.

Végül a Szentatya emlékeztet rá, hogy „önmagunk és a többiek, valamint a teremtett világ megismerése után végül elérkezik minden kezdetének és végének az ismerete”. Arra buzdítja a fiatalokat, hogy keressék az élet értelmét, felfelé tekintve nézzenek a kezdetekre és a végre, mert nem élünk, ha nem keressük az Igazságot. Ezért a fiatalok járjanak szilárdan a földön, de nyitott tekintettel a távlatokra és az égre, a Christus vivit kezdetű, fiataloknak szóló szinódus utáni apostoli buzdítás szerint.

Ferenc pápa meghívta őket a következő, 2023-ban Lisszabonban megrendezésre kerülő ifjúsági világtalálkozóra. Jókívánsággal zárta üzenetét: „Legyetek vállalkozó szellemű kezdeményezők, akik képesek új ötleteket, új elképzeléseket életre kelteni a világra, a gazdaságra, a politikára, a társadalmi együttélésre vonatkozóan; de ne csak új gondolatokat keltsetek életre, hanem főleg új utakat találjatok, amelyeken együtt kell végighaladni. És legyetek nagylelkűek új életek nemzésében is,

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »