Ferenc pápa az adóügyi szakembereknek: Aki a többiek vagyonát kezeli, nem gazdagodhat meg rajtuk

Ferenc pápa az adóügyi szakembereknek: Aki a többiek vagyonát kezeli, nem gazdagodhat meg rajtuk

Ferenc pápa január 31-én fogadta a Vatikánban az Entrate (Bevételek) ügynökség, az olasz adóügyi hivatal képviselőit. Beszédében felidézte a Biblia adóról szóló tanítását, Jézus viszonyát a vámosokhoz és hozzáállását az adópénzhez, majd iránytűként ajánlotta a törvényesség, pártatlanság és átláthatóság erényeit.

Az Entrate ügynökség az olasz közigazgatásnak a Gazdasági és Pénzügyminisztériumtól függő adóhivatala, amely az adók megállapításával, ellenőrzésével, valamint az adókezeléssel foglalkozik.

A Biblia is hivatkozik az adókra, hiszen az adószedés ősidők óta az ember mindennapi életének a része. A Szentföldet uraló minden birodalom, de Izrael királyai is éppúgy adót vetettek ki az alattvalókra – kezdte beszédét a pápa. Ezt tették a rómaiak is Jézus korában, az adóbehajtó vámosok közreműködésével. Közéjük tartozott Zakeus és Máté, akinek meghívását Caravaggio örökítette meg, és a Szentatya ennek kapcsán felidézte pápai jelmondatát: „miserando et eligendo” (megkönyörült és kiválasztotta).

Jézusnak megindult a szíve irgalmasságában a vámos Máté iránt és „meghívta őt”. Ha Istentől kegyelmet kérünk, kérjük egyszerre a „tiszta elme és a forró szív” kegyelmét – tanácsolta a pápa, majd az adóügyek kezeléséhez alapvetően fontos vonásokat elemezte, melyek a

A Biblia nem démonizálja a pénzt, ellenben annak helyes használatára szólít fel, mert nem könnyű jól bánni a pénzzel – tette hozzá a pápa, majd kitért a dézsma, a tized ősi használatára. A régi társadalmakban az alattvalók a föld terméséből és az állatokból tizedet adtak az uralkodóknak, mely az Ószövetségben a templomban papi szolgálatot teljesítő Lévi törzsének járt, minthogy e törzs tagjai nem részesültek az Ígéret földje örökségéből. Ez két igazságra is tanít: először is arra, hogy ne legyünk önfenntartók, hiszen az üdvösség Istentől származik, továbbá hogy

A törvényességről szólva Ferenc pápa elmondta: ma is, mint a Biblia idejében, az adóbeszedőket ellenséges szemmel nézik a társadalomban, jóllehet az adóbefizetés törvényes szolgálata „alapvető feladat”, hiszen a „törvényesség mindenkit védelmez”, éppen az „egyenlőség kezeseként”. Ez a szemlélet bizonyos képzést és kulturális változást igényel. A törvényesség és az igazságosság a gazdagság újraelosztásának kedvez és így védelmezi a szegényeket és az utolsókat.

A pápa ennek kapcsán az olasz adóhivatal képviselőit arra buzdította, hogy továbbra is őrizzék meg az ingyenes egészségügyi rendszert.

Hírdetés

A második pont, a „mindenki javát szolgáló pártatlanság” kapcsán a Szentatya megállapította, hogy az adóelkerülés, az illegális befizetések, az elterjedt törvénytelenség esetei mellett sokan vannak becsületes emberek, akik nem bújnak ki az adóbefizetés kötelessége alól. Ferenc pápa leszögezte, hogy

Igenis szóvá kell tenni, hogy a tisztességes lelkiismeret a társadalom igazi gazdagsága. Szent Pál tanítása a rómaiakhoz írt levélből ez: „Adjátok meg mindenkinek, ami jár neki: akinek adó, annak az adót, akinek vám, annak a vámot, akinek hódolat, annak a hódolatot, akinek tisztelet, annak a tiszteletet” (Róm 13,7).

A harmadik szempont, az átláthatóság megvilágítására a pápa Zakeus történetére utalt, aki nemcsak felismerte bűnét, hogy becsapta a szegény embereket, hanem megértette, hogy vagyona halmozásával elszigetelődött másoktól. Mélyen megérinti Jézus ingyenes szeretete, ezért birtoka felét a szegényeknek adja és négyannyit a megkárosítottaknak. Ezentúl átláthatóvá lesz a pénz, ami Zakeus kezén átfolyik.

– tanította Ferenc pápa az olasz adóügyi hivatal képviselőinek.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »