Ferenc pápa: a Vatikán tanulmányozza a női diakonátus lehetőségét

Ferenc pápa: a Vatikán tanulmányozza a női diakonátus lehetőségét

Ferenc pápa az egész világból érkezett női szerzetesrendek mintegy kilencszáz elöljárójával találkozott Rómában, a VI. Pál-teremben. A május 12-i találkozón a Szentatya lehetségesnek nevezte a női diakónátus engedélyezését, hangsúlyozva, hogy külön bizottságot állít fel ennek tanulmányozására.


A női szerzetesrendek elöljáróit tömörítő szervezet (UISG) képviselőit fogadva Ferenc pápa kijelentette, az egyháznak be kell vonnia a nőket a konzultációban való részvételbe, de a döntéshozatalba is, mivel szüksége van a nők szemléletére. A nőknek az egyházban való növekvő szerepe nem feminizmus: az egyház iránti felelősség megosztása a keresztségben részesült minden személynek joga, férfiaknak és nőknek egyaránt.

Az egyik szerzetesnő tette fel a kérdést a pápának, hogy a nők miért vannak kizárva a diakónus-szolgálatból. Ferenc pápa ezt követően jelentette be, hogy bizottságot állít fel a kérdés tanulmányozására.

Hírdetés

A diákónus szolgálat az egyházi rend első fokozata, melyre az egyházi előírások alapján nőtlen vagy nős férfiakat lehet felszentelni. A II. vatikáni zsinat szerint megszabott feladata a keresztség, az oltáriszentség kiszolgáltatása (áldoztatás), közreműködés házasságkötésben, temetés, zsolozsma kötelezettség teljesítése, igeliturgiák vezetése. A szentmisén felolvassa az evangéliumot, homíliát mondhat, a püspöknek, illetve papnak segédkezik.

Forrás: MTI, Vatikáni Rádió

Fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »