Ferenc József elégedett volna

Ferenc József elégedett volna

Csehországban három méter magas szobrot állítottak a népeit védő császárnak és királynak.

Szobrot kapott Ferenc József (1830–1916) osztrák császár és magyar király szombaton a délkelet-csehországi Pohled településen, Havlíckuv Brod város közelében halálának századik évfordulója alkalmából.

A leghosszabb ideig hatalmon lévő Habsburg uralkodó emlékműve mintegy három méter magas. Ferenc József bronz mellszobra egy kétméteres szürke márványoszlop tetején van elhelyezve.

A márványoszlopon a császár és király neve, születésének és halálának éve alatt az uralkodónak tulajdonított következő kijelentés olvasható:

„Legfőbb feladatom megvédeni népeimet politikusaiktól.”

Hírdetés

Az emlékmű felállítását a Cseh Királyság Felújításáért nevű civil szervezet kezdeményezte, a helyi és a regionális önkormányzatok pedig támogatták.

A szoboravató ünnepség alkalmával a több száz résztvevő csehül elénekelte a császári himnuszt, a korabeli katonai egyenruhákba öltözött hagyományőrzők pedig díszlövéseket adtak le régi ágyúkból. Az új emlékművet a helyi katolikus pap is megáldotta.

A bronzszobrot Zdenek Josef Preclík prágai szobrász készítette. Az emlékhelyet annak a hársfának a közelében alakították ki, amelyet a helyi lakosok 1908-ban ültettek a császár és király uralkodásának hatvanadik évfordulója alkalmából.

1918 óta az első Habsburg-szobor Csehországban

„A mai szoboravatással az akkori hársfaültetéshez kívánunk kapcsolódni” – mondta ünnepi beszédében Jindrich Holub polgármester, aki egyben a Cseh Királyság Felújításáért civil egyesület egyik vezetője is. Kifejtette: nem céljuk Ferenc Józsefet ideális uralkodónak feltüntetni, de látni kell az adott kor pozitívumait is. Szerinte ezt a mai cseh történelemkönyvek nem tükrözik, ezért társadalmi vitára lenne szükség, amely segítene átértékelni a helyzetet. Ezt az álláspontot több cseh történész és publicista is osztja.

Cseh történészek szerint 1918 óta ez az első Ferenc Józsefnek, s általában egy Habsburg uralkodónak emelt szobor Csehországban. Országszerte jelenleg csak néhány Ferenc József-szobor áll, és a Habsburg-monarchiára emlékeztető köztéri szobrokból is nagyon kevés van. Jelentős részüket ugyanis a Csehszlovák Köztársaság 1918. októberi megalakulása után Csehországban és Szlovákiában is lerombolták vagy múzeumi raktárba szállították. Cseh és morva területeken ez történt a német emlékművek döntő többségével is, Szlovákiában pedig a Habsburg-emlékeken kívül Magyarország emlékeit és emlékhelyeit tüntették el.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »