Fényképeken büszkélkedik az ISIS azzal, hogyan robbantott Palmürában

Az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet fényképeket tett közzé kedden a terrorszervezet által néhány nappal ezelőtt lerombolt kétezer éves szíriai templom felrobbantásáról. A fotók tanúsága szerint a terroristák az épület belsejében és akörül is robbanószerkezeteket helyeztek el.

Mamun Abdulkarim, a szíriai régészeti hivatal vezetője kijelentette, hogy a felvételek megerősítették az UNESCO világörökségi listáján szereplő ókori romvárosban, Palmürában található római kori Baál-Samin templom lerombolásáról szóló híreket.

Hírdetés

A fényképek alatt a következő felirat olvasható: „A pogány Baál-Samin templom teljes megsemmisítése.” A Baál-Samin templom volt Palmüra egyik legjelentősebb műemléke. Baál-Samin föníciai istenség tiszteletére építették Kr.u. 17-ben, majd Hadrianus római császár idején, 130-ban megnagyobbították és dekorálták.

Az IÁ terroristái a minap lefejezték Palmürában Szíria egyik legkiválóbb archeológusát, a 81 éves Háled Aszaádot, mert nem akarta elárulni, hova rejtették a palmürai kincseket. A tudós több mint ötven évig vezette az ottani régészeti munkálatokat.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »