Fenyegetés a kormánynak

Annak ellenére, hogy a kormány elvette az Országos Roma Önkormányzattól (ORÖ) a kiemelt uniós programokat, és több mint kétszázmillió forint visszafizetésére kötelezte a szervezetet, az ORÖ elnöke úgy látja, továbbra is stratégiai partnerként tekint rájuk a kormány. Hegedüs István tegnapi sajtótájékoztatóján közölte, akár demonstrálni is készek, ha nem vehetnek részt a felzárkóztatási programokban.

Kínos helyzetbe került az Országos Roma Önkormányzat elnöke, aki tegnap azután hívott össze sajtótájékoztatót, hogy kiderült, a roma szervezet a kormány döntése alapján a jövőben nem vesz részt a kiemelt uniós projektek lebonyolításában. A több mint tízmilliárd forint nagyságrendű, főként romáknak szóló uniós programok ugyanis a Türr István Képző- és Kutatóintézethez kerülnek. Hegedüs István ugyanakkor úgy látja, mindezek ellenére töretlen a bizalom a szervezet és a kormány közt.

A megjelent hírek pedig szerinte az ORÖ-ben komoly feszültséget okoztak, és a vidéken élő cigány emberek közt is „labilis” állapotot idéztek elő. Mint mondta, aggodalomra semmi ok, ugyanis tegnap tárgyalásokat folytatott a kormány képviselőivel, amelyek során az derült ki, hogy „a kormány továbbra is stratégiai partnerének tekinti az Országos Roma Önkormányzatot”. A roma vezető szerint igaz, hogy a Magyar Közlönyben megjelentek „bizonyos írások” arra vonatkozóan, hogy kik lesznek a felzárkóztatási programok kedvezményezettjei, de – ahogy fogalmazott – „vajon mi a garancia arra, hogy egy hét múlva nem jelenik meg a kiírás teljesen más formában?”

Hozzátette, biztosan megtalálják a módját, hogy ezekben a programokban aktívan részt vegyen az ORÖ, amely az ellene folyó szabálytalansági eljárások miatt nem lehet a fő kedvezményezettje a programoknak. Közölte, ha ez nem így történik majd, akkor „a magyarországi cigány társadalom tudja, hogy mi a feladata, és mi a dolga”. Arra a kérdésre, hogy ez pontosan mit jelent, azt válaszolta: „Meg fogjuk tenni a szükséges lépéseket arra, hogy soha többet ne forduljon elő az, hogy cigány emberekről döntenek cigány emberek nélkül.” Elmondta, akár demonstráció is várható.

Hírdetés

Hegedüs István a tájékoztatón tagadta Rétvári Bencének, az Emberi Erőforrások Minisztériuma államtitkárának szavait, aki a minap a parlamentben arról beszélt, hogy 228 millió forint visszafizetésére kötelezték a roma szervezetet a botrányos Híd a munka világába uniós program nyomán. Hegedüs szerint nem igaz, hogy vissza kellene fizetniük az összeget, erről szóló határozatot nem kaptak. Ugyanakkor arra a kérdésre már kitérő választ adott, hogyha nem kaptak ilyet, miként tudtak ellene fellebbezni öt pontban is.

A roma vezető szintén nem adott egyenes választ arra a felvetésre, hogy miként lehet töretlen a bizalom a kormány és köztük, ha Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a rendőrség bizalma fogyott el az ORÖ-vel szemben, és rendészeti kérdésről van szó a Híd a munka világába program kapcsán, utalva ezzel a projekt ügyében zajló nyomozásra.

Kiderült az is, a vezető széke az ORÖ-n belül is inog, ugyanis a szervezet elnökségéből lemondásra szólították fel. Erre a Hegedüs úgy reagált: „Naponta, hetente szólítanak fel embereket lemondásra, miért ne lehetne ez itt is így?”

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben is megjelent. A megjelenés időpontja: 2015. 09. 30.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »