Fény derült Mikszáth Kálmán szülőföldjének titkaira

Fény derült Mikszáth Kálmán szülőföldjének titkaira

Mielőtt a pesti kulturális élet ismert arca lett, Mikszáth Kálmán egy felvidéki kis faluban, Szklabonyán nevelkedett. A ma Mikszáthfalva nevet viselő szlovák községhez keserédes érzelmek fűzték a legendás novellistát – derült ki a Kossuth Rádió Egyszer volt… című műsorából.

Új állandó kiállítás nyílt meg a szklabonyai emlékházban, Mikszáth Kálmán szülőfalujában halálának 111. évfordulóján. A tárlat egy emléksorozat egyik első állomása is, mivel 2022-ben lesz az író születésének 175. évfordulója.

 „A célunk az volt, hogy aki teljesen ismeretlenül közelít Mikszáth Kálmán életművéhez, miután végigsétál a három kiállítótermen, közelebb érezze magát az íróhoz és el tudja őt helyezni a helyi és a magyar történelemben” – kezdte Kovács Anna irodalmi muzeológus, aki részt vett a szklabonyai emlékház új kiállítási anyagának összeállításában.

Bár több novellájában és regényében feltűnik Szklabonya és környéke, Praznovszky Mihály irodalomtörténész a műsorban rávilágított arra, hogy a helyiekkel igen ellentmondásos kapcsolata volt.

Hírdetés

„Mikszáth 1873-ban meglehetősen sértődötten távozott Nógrád vármegyéből, mivel az akkori hatalmon lévők nem bírták az általa képviselt iróniát, csipkelődő stílust. Nem szerették, hogy a pesti karcolataiban időről időre vissza-visszavágott Balassagyarmatnak. Ő pedig azért haragudott, mert a volt feleségét bántották. Aztán amikor 1882-ben újra elvette Mauks Ilonkát, kezdett meglazulni ez az ellentét” – tette hozzá az irodalmár, aki kiemelte, hogy a későbbiekben Mikszáth Kálmán minden nyilvános megszólalásában méltató szavakkal illette szülőföldjét.

További részletek a Mikszáth-kiállításról és az író életművéről a Kossuth Rádió Egyszer volt… című műsorának idézett adásában.

 Egyszer volt… –  szerdánként, 20:35-től a Kossuth Rádióban, ismétlés hétfőnként hajnali 00.35-től. Az Egyszer volt… aktuális adásai 60 napig korlátlanul visszanézhetők a MédiKlikken.

(MTVA/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »