Fény derült az ausztrál katolikus egyház sötét múltjára

Fény derült az ausztrál katolikus egyház sötét múltjára

Elérte az ausztrál katolikus egyházat is a pedofilbotrány. Minden eddiginél átfogóbb jelentés látott napvilágot hétfőn, amely az elmúlt hatvan év visszaéléseit vizsgálta. A dokumentációból kiderült, hogy 1950 óta az ausztrál katolikus papok hét százalékát vádolták meg gyermekmolesztálással – írja a The Guardian.

Noha már korábban is felszínre jutottak azok a segélykiáltások és vallomások, miszerint katolikus papok szexuálisan bántalmaztak fiatalkorúakat Ausztráliában, de az csak a jéghegy csúcsa volt. Most azonban, a hétfőn közzétett jelentéssel kiderülhet, mely vallási közösségek követték el a bűnöket. A vizsgálatot egy erre a célra létrehozott különleges bizottság végezte, több mint négy éve dolgoztak már, végezték a meghallgatásokat. Az áldozatok történetei minden esetben nyomasztóan hasonlóak voltak, így világossá vált, hogy a papok módszerei között sem lehetett túl nagy eltérés.

Hírdetés

A jelentésből az is kiderült, hogy a napvilágra került eseteket – melyeket a gyermekek meséltek el –, a papok többnyire figyelmen kívül hagyták, több esetben büntetéssel válaszoltak, a vádaknak nem jártak utána. Igaz, a feltételezett bántalmazókat áthelyezték, de az új helyen nem értesítették a munkáltatót az illető múltjáról. Voltak esetek, amikor a feljegyzéseket és a dokumentációkat is megsemmisítették, így tüntették el a nyomokat.

A jelentés adatai lesújtóak. Az elmúlt harminc évben több ezer gyermek ellen követtek el katolikus papok szexuális erőszakot Ausztráliában: 1985 és 2015 között ezer vallásos intézményben 4444 gyermeket bántalmaztak.

Az áldozatok átlagos életkora lányok esetében 10 és fél év, míg fiúknál 11,6 év volt. Az áldozatok többsége fiú. A vizsgálat során 1900 elkövetőt azonosítottak, 500 személy kiléte azonban még ismeretlen. A támadók 32 százaléka szerzetestestvér volt, 30 százaléka pap, 29 százalékuk egyházi személy, öt százalékuk pedig nővér.

Az adatok szerint négy katolikus rend követte el az esetek húsz százalékát, és az egyik szerzetesrend (St John of God Brothers) tagjainak negyven százaléka bántalmazott a vád szerint gyermekeket. Vannak egyházkerületek, ahol a papoknak akár a 15 százaléka követhetett el molesztálást és erőszakot.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »