Fény derült a Budapest utcáin alkalmazott fertőtlenítőszer titkára

Fény derült a Budapest utcáin alkalmazott fertőtlenítőszer titkára

A koronavírus-járvány miatt a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. utcai fertőtlenítést is vállal kerületi önkormányzatoknak.

Az utcán, fehér védőruhában és maszkban dolgozó munkások fehéren habzó fertőtlenítőszert permeteznek szét a járdán és falakon. Ennek kapcsán érdeklődött az Index, milyen szert és milyen mennyiségben terít szét a vállalat.

Az FKF tájékoztatása szerint magasnyomású mosóberendezéssel Innofluid MF-T nevű vegyszert alkalmaznak. Ez egy általános tisztító-fertőtlenítő, fékezett habzású készítmény, amit a hulladékgyűjtőket, a közterületek, valamint az aluljárók padozatának (nagytakarítás során az emellett az oldalfalának) kezelésére alkalmaznak.

A hulladékgyűjtő edények, utcabútorok, a magasnyomású mosóberendezéssel nem mosott felületek fertőtlenítésére METASEPT ULTRA vegyszert használnak, ami egy folyékony felületfertőtlenítő készítmény.

Hírdetés

Míg előbbi esetében egy üzemóra alatt nagyjából egy köbméter vizet és négy liter Innofluidot, addig a másik módszerrel fél óra alatt 15 liter vizet és 3 deci vegyszert juttatnak a környezetbe.

A Greenpeace portálnak nyilatkozó vegyi szakértője azt monda, a Metasept mérgező, hígítva pedig maró hatású, belélegezve irritálja a légutakat, gőzének belégzése tilos, így a környezetet is erősen szennyezi, de a szennyvízhálózatba kerülve is károkat okozhat, vagyis Simon Gergely szerint elképzelhető, hogy több kárt okoz, mint amennyi hasznot hajt.

Az FKF szerint különösen ügyelnek arra, hogy a permetezéskor a közterületen járkáló emberek ne lélegezzék be a permetet, valamint hogy a fertőtlenítő anyag ne jusson zöldfelületre.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »