Fenntarthatatlan béremelés, siralmas adóbegyűjtés: akár már jövőre recesszióba süllyedhet a román gazdaság

Fenntarthatatlan béremelés, siralmas adóbegyűjtés: akár már jövőre recesszióba süllyedhet a román gazdaság

Egyáltalán nem fényesek a román gazdaság kilátásai – vallják egybehangzóan az elemzők, akik között olyan is akad, aki szerint már jövőre recesszióba kerülhet az ország. Ehhez belföldi és nemzetközi tényezők egyaránt hozzájárulhatnak.
A román gazdaság már jövőre recesszióba kerülhet – jelentette ki egy bukaresti konferencián Dan Bucşa, az Unicredit Kelet-Európáért felelős vezető közgazdásza, felhívva a figyelmet arra, hogy

lejtmenetben van a világgazdaság, és a romániai fejlemények is kiváló táptalajt biztosítanak egy újabb válság kialakulásának.

A gazdasági elemző szerint nehezen elképzelhető, hogy Romániára ne legyen hatással a világgazdaság lassulása, hiszen a térség országaiban már hasonló trendeket tapasztalhatunk. „Gondolnunk kell arra is, hogy miből fog gyarapodni Románia a jövő év második felétől vagy 2020-tól. Ha az export gyengébben alakul, a fogyasztás túlságosan is az állami kiadásokra támaszkodik, és már nemigen van hová növelni a kiadásokat, elég erős annak a kockázata, hogy Románia recesszióba kerüljön. Ami ugyebár azt jelenti, hogy két egymást követő negyedévben visszaesést regisztrálnak” – hangsúlyozta Bucşa.

Meglátása szerint ugyanakkor

a gazdaság stabilitására a legnagyobb kockázatot a kormány pénzügyi és adópolitikája jelenti.

Hírdetés

Mint kifejtette, a fizetés- és nyugdíjemelések nem tarthatók fenn, amíg az adóbegyűjtés „siralmas”, ráadásul – tette hozzá –, az a tény, hogy Románia nem hívja le a rendelkezésére álló európai uniós forrásokat, nagyobb kamatokat jelent a nemzeti deviza esetében.

Az elemző beszélt arról is, hogy amikor a kormányzati illetékesekkel egyeztetnek, akkor papíron nagyon jó intézkedéseket mutogatnak, ám ezek közül „rendkívül kevés, hogy ne csak egyet mondjak” valósul meg igazából. „Beruházásokra van szükség, a fizetéseket összhangba kell hozni a termelékenységgel, le kell hívni az európai uniós forrásokat” – tanácsolta az Unicredit vezető közgazdásza.

Dan Bucşa szerint különben az ingatlanpiacon felmerülő gondok azt jelzik, hogy „a dolgok nem jó irányba tartanak”. Kijelentésével arra utalt, hogy már a nyáron mintegy 30 százalékkal visszaestek a lakás- és telekértékesítések, ez a forgatókönyv pedig vészesen hasonlít a tíz évvel ezelőtti történésekhez, amelyek oda vezettek, hogy Románia súlyos gazdasági és pénzügyi válságba került. „És a dolgok súlyosabbak, mint amilyennek tűnnek: a befektetők elkerülik az országunkat, nő az állami adósság, az állami költségvetést pedig a futószalagon megemelt fizetések gyengítik” – ábrázolta a nem túl fényes valóságot az elemző.

Véleményével pedig nincs egyedül. Florian Libocor, a BRD vezető közgazdásza a Hotnews.ro portálnak a napokban úgy nyilatkozott, hogy valószínűleg a 2019-es lesz a növekedés utolsó éve, utána visszaesés következik. Iancu Guda elemző a Digi 24 hírtelevíziónak számokkal illusztrálta a gondok nagyságát.

– kongatta meg a vészharangot a szakember.

A lakosság zsebe fogja a leginkább megérezni a történéseket – vélekedik Dragoş Cabat elemző. Mint kiemelte, miközben a gazdasági növekedés első periódusában a polgárok nem érezték azt, hogy érzékelhetően nőtt volna az életszínvonal, a recesszió idején elég erősen megtapasztalják majd a gazdaság visszaesését.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »