Felvidékiek is részt vettek Kazahsztánban a Nomád Világjátékokon

Felvidékiek is részt vettek Kazahsztánban a Nomád Világjátékokon

Szeptemberben Kazahsztán fővárosában rendezték meg a világ legnagyobb hagyományőrző sportviadalát, ahol 22 hagyományőrző nomád sportban 89 ország 2750 sportolója vett részt. A magyar versenyzők 8 érmet szereztek és ezzel az összesített éremtáblázat 7. helyén végzett Magyarország. 

Magyarország képviselői mellett ugyanakkor voltak más magyar szereplők is a rangos eseményen. Lévén, hogy például Felvidékről is érkeztek hagyományőrzők Szlovákiát képviselve. A rangos V. Nomád Világtalálkozóra a marcelházi Fekete Sólyom Történelmi Íjászklub tagjai is elutaztak, akiknek delegációját Bogár Péter, Bogár Valéria, Bogár Fruzsina, Németh András, Baráth János, Mezzei Mónika, Mezzei Péter, és két idegenlégiós íjász, a zselízi Petrovics Péter és farnadi Sólya István alkotta. 

A felvidékiek 3 egyéni és 1 csapat céllövő versenyszámban vettek részt.

A csapatversenyben a tizedik helyen végeztek, Sólya István az egyéni 30 méteres versenyszámban az előkelő 14. helyezést érte el, a többi versenyszámban az első 1/3, illetve az erős középmezőnyben végeztek, ami annak tekintetében is figyelemre méltó, hogy a Felvidéken/Szlovákiában még mindig csak folyamatban van a nomád hagyományőrzés kereteinek magasabb szintre emelése. 

A Bogár házaspár évek óta dolgozik azon, hogy a történelmi íjászat Szlovákia-szerte nagyobb elismerést kapjon, ezért is szervezik a felvidéki versenysorozatot és működnek együtt más szervezetekkel is.   

A Fekete Sólyom Történelmi Íjászklub több mint két évtizeddel ezelőtti megalakulása óta nagyon sok szép eredményt ért el a világ számos pontján.

Hírdetés

Bogár Péter és Bogár Valéria 6-6-szoros távlövő világbajnok és Bogár Péter 4-szeres hódítók kupája győztes – s történelmi tevékenységükkel őrzik és továbbviszik az őseink által fontosnak tartott értékeket, öregbítve ezzel a község és az íjászklub hírnevét. Tudják, hogy erősnek kell lenniük és büszkén képviselik nemcsak a községet, az íjászklubot, de a felvidéki magyarokat is bármely rendezvényen, büszkék a magyarságunkra és büszkék a múltunkra, és ezeket a hagyományokat ápolják, hogy továbbadhassák a jövő nemzedékének.

Bogár Valéria, a Fekete Sólyom Íjászklub elnöke a mostani missziójukkal kapcsolatban elmondta, hogy a várttal ellentétben sajnos a távlövő versenyszám nem került megrendezésre, melyben a Bogár házaspár a világ élvonalába tartozik, és évek óta csak ebben a versenyszámban indulnak nemzetközi versenyeken. Ennek ellenére nem mondták vissza a versenyen való részvételt. 

Ami nagy megtiszteltetés volt a számukra, hogy a világjátékok előtt a Kazah Köztársaság Szlovákiai Nagykövetsége hivatalosan fogadta a Fekete Sólyom történelmi íjászklub tagjait, ahol személyesen találkoztak az ország külügyminiszter-helyettesével és a kazah nagykövettel. 

A Fekete Sólymok különítménye egy hihetetlenül modern és fejlett nagyvárosban versenyzett, ahol a világjáték nagyszabású megnyitó ünnepséggel kezdődött. Maga a verseny 4 napig zajlott, minden nap külön versenyszámmal, aminek ez egyik nehezítő körülménye a hideg időjárás, szél és eső volt, különösen, hogy a hazai 35 fokból utaztak az asztanai 8 fokba. Ami erre a versenyre is jellemző volt, hogy a történelmi/tradicionális versenyeken a célok mind nagyobb távolságban vannak elhelyezve, mint pl. a török Puta 70 m, kazah Kalkan 60 m és így tovább, ezáltal nagyobb kihívások elé állítva a versenyzőket. 

Bogár Valéria elmondása alapján ez volt a harmadik Nomád Világjátékok, melyen a Fekete Sólymok részt vettek. Először 2016-ban Kirgiziában, ahol a távlövésben Bogár Péter arany-, míg Bogár Valéria ezüstérmet szerzett (férfi kategóriában). Majd 2022-ben Törökországban ugyancsak távlövészetben Bogár Péter ezüstérmet szerzett, annak ellenére, hogy ő lőtt a legmesszebbre, Bogár Valéria pedig a 4. helyen végzett.

A magyarországi, 47 versenyzőből álló válogatott egyébként az élmezőnyben – a legjobb 10 ország között zárta a küzdelmeket. Az éremtáblázaton 7 éremmel az előkelő 5. helyen állnak (1-1 arany- és ezüstérem, 5 bronzérem).

Csonka Ákos, Felvidék.ma


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »