Felvidéki tájoló

Felvidéki tájoló

Párkányba a 3D-s moziterembe szólt a meghívó a minap a fenti címmel. A vasárnap délutánon csaknem megtelt a több mint kétszáz férőhelyes moziterem – igaz nemcsak a városból, de vidékről is bejöttek emberek.

A rövidfilm-bemutatókkal tarkított beszélgetés valamennyiünknek nemcsak a múlt értékeit, regéit villantotta fel emlékeztetőül, hogy „mindez a miénk volt”, az ifjaknak pedig ismertetőül, de egy kellemes élménybeszámolónak, jó hangulatú beszélgetésnek lehettünk hallgatói.

A beszélgetést Gulyás Zsuzsanna újságíró, a Párkány és Vidéke lap főszerkesztője vezette. Vendégei voltak a Felvidéki tájoló rövidfilmsorozat készítői, közreműködői: Sztruhár Izrael Diána, férje Sztruhár György, Korpás Árpád és Žáčik Viktor.

Az első három ismert hazai tévés, hírközlő, Korpás Árpád pedig idegenvezető, újságíró, rádiós is. A technikai munkatárs, Žáčik Viktor pedig egy nélkülözhetetlen szakember munkájukhoz.

Sztruhár Izrael Diána és férje régi tévések, ismerik őket, főleg a nyugati régióban, de munkáikat, beszámolóikat az itteni és a magyar TV híranyagából is. S a szenvedéllyel végzett munka lám, milyen irányt vehet: múltat, történelmet örökítenek, mentenek, adnak át, leginkább a fiatal generációnak, gyermekeinknek, mint az a beszélgetésben is elhangzott. Erre megtalálták a további szakmai partnereket, mint Korpás Árpádot Pozsonyból.

A beszélgetést vezető Gulyás Zsuzsanna kérdéseire megvillantak a forgatások nehézségei, de szépségei is.

Hírdetés

Mint Diána, a filmek szerkesztője elmondta, az egyik legnehezebb dolog a rövid pár perces videók aláfestő zenéjének és narrátori szövegének az összeállítása. A Szombathy Viktor könyve alapján elhangzó regerészletek narrátora Diana és Korpás Árpád, a technikai kivitelezők Sztruhár György és a nagy szakmai ismeretekkel rendelkező Žáčik Viktor.

Mindehhez az alapot, a segítséget a magyar állam adta, melyért nagyon hálásak elsősorban ők, de mindannyiunk örömét szolgálja ez a segítség, ami főleg az utókor részére lesz nagy érték.

A beszélgetést vezető Zsuzsanna kérdésére, hogy vannak-e további terveik, elmondták, van mit feldolgozniuk a jövőben is, amely terv megvalósítása nemcsak tőlük függ. Munkájuk iránt nagy az érdeklődés az iskolák körében, szívesen mennek bemutatókra, de kirándulásokat is szerveztek már diákok részére a filmekben szereplő várakhoz.

E stábról megtudták a nézők, hogy valamennyiüknek van főállása, s ezen értékes munkát csupán kedvtelésből  végzik, de nagyon nagy érdeklődéssel, örömmel.

A Felvidéki tájolónak van saját oldala is, rövidfilmjeiket meg lehet tekinteni a Youtube-on, ahogy az oldalukon is.

(Dániel Erzsébet/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »