Felvidéki Értéktárak Találkozója Csiliznyáradon

Felvidéki Értéktárak Találkozója Csiliznyáradon

Október 19-én, szombaton, a Platán vendéglőben, Csiliznyáradon került sor a Felvidéki Értéktárak Találkozójára az Értékek Polgári Társulás szervezésében. A rendezvényen az értéktárak 2023-as évi munkáját is kiértékelték. A résztvevők rengeteg hasznos információval gazdagodhattak, különös tekintettel saját tudásuk és közösségi munkájuk fejlesztési lehetőségeire.

„Mi, a felvidéki magyar közösség elsősorban az értékeinkből tudunk építkezni, a hagyományokból, az építészeti örökségből, a rendelkezésünkre álló tudásörökségből. A jelent múlt értékeiből építjük, és a jelen értékei szolgálnak majd arra, hogy az eljövendő generációk a jövő értékeit építsék” – mondta Varga Péter, a Felvidéki Érték Bizottság elnöke köszöntőjében.

Bödők Károly, az Értékek Polgári Társulás. elnöke (Fotó: ertektarak.sk)

Bödők Károly, az Értékek Polgári Társulás elnöke emlékeztetett, hogy a magyarországi, 2015-ben hatályba lépő Hungarikum-törvény tette lehetővé, hogy elinduljon a Kárpát-medencében az értékek gyűjtése és katalogizálása. Így született meg a ma már számos helyi és felvidéki értéket számba vevő Értéktárak adatbázis, amelynek fontosságát az is adja, hogy a helyi értékek így bárki számára elérhetők, online megtekinthetők, sőt, kutathatók.

Jelenleg 76 Felvidéki Értéket tartanak nyilván, valamint további 12 tájegységi értéket és több mint 2000 helyi értéket.

Gabri Rudolf, a Nagykaposi Értéktár Bizottság elnöke részletesen beszámolt szervezetük rendkívül sokrétű munkájáról, kiemelve, hogy a nagykaposi a kelet-szlovákiai értéktárak egyik zászlóshajója, amelynek köszönhetően Petőfi Sándor költő és II. András magyar király szobrai is megkapták az őket megillető figyelmet. Külön kiemelte a szlovák állam részéről korábban élesen támadott nagykaposi Turul-szobrot is.

Bödők Károly, az Értékek Polgári Társulás elnöke (Fotó: ertektarak.sk)

Hírdetés

A Nagykaposi Értéktár Bizottság szervezi a Mécs László Emléknapokat, és jelentős szerepet játszottak abban, hogy a Felvidék megismerje Erdélyi János történelmi személyiség múltját és jelentőségét, aki Kossuth Lajos barátja és esküvői tanúja volt.  A Nagykaposi Értéktár Bizottságnak köszönhetően született egy dokumentumfilm is a városban és környékén összeírt értékekből, amely egyébként feldolgozza a kettévágott falu, Kisszelmenc és Nagyszelmenc hányattatását.

Gabri Rudolf a felvidéki értékek gazdagságát és történelmi jelentőségét illusztrálva felhívta a figyelmet arra is, hogy a Nagykapos környékén lévő Imregen van az aradi vértanúk gyóntatópapjának, Sujánszky Eusztáknak a sírhelye, akit 1849 után azért hurcoltak meg, mert a karhatalom úgy hitte, hogy az aradi mártírok a gyónás során elárulták neki, hol van elrejtve a magyar Szent Korona.

Mihalcsík Márta, a Nemzeti Művelődési Intézet módszertani referense (Fotó: ertektarak.sk)

A délután további részében Mihalcsík Márta, a magyarországi Nemzeti Művelődési Intézet módszertani referense adott elő a Szakkör Programról, amelynek keretében a 2024/25-ös szezonban közel 2500 kézműves szakkör indul csak Magyarország területén, amelybe több mint 12 ezren kapcsolódnak be. A Magyarországról induló program keretében 21 kézműves szakágban lehet pályázni nem anyagi jellegű forrásokra.

A rendezvény létrejöttét a Bethlen Gábor Alap és a Kultminor támogatta.

(Fotó: ertektarak.sk)

Sajtóközlemény/Felvidék.ma


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »