Felvidék: a Nyílt Társadalom alapítvány volt vezetője a migrációs hivatal élén

Felvidék: a Nyílt Társadalom alapítvány volt vezetője a migrációs hivatal élén

Ellentétben áll Szlovákia érdekeivel, hogy a belügyminisztérium alá tartozó migrációs hivatal élére a szlovákiai Nyílt Társadalom alapítvány volt vezetőjét nevezték ki – jelentette ki Robert Fico, a szlovák parlament legerősebb ellenzéki pártjának, az Irány – Szociáldemokráciának (Smer-SD) az elnöke pozsonyi sajtótájékoztatóján kedden.

Jan Orlovsky - Aflatoun

Hírdetés

Orlovsky – aflatoun.org

Szlovák hírportálok közlése szerint a migrációs hivatal élére, Vendelín Leitner, belügyi államtitkár hétfőn nevezte ki Ján Orlovsky-t, aki 2015 és 2020 között a Soros György által finanszírozott szlovákiai Nyílt Társadalom alapítvány vezetője volt.
   
Robert Fico – akinek korábbi kormánya az illegális bevándorlást egyértelműen elutasító álláspontot képviselt – kedden élesen bírálta Orlovsky kinevezését. Az ellenzéki politikus annak a véleményének is hangot adott, hogy a kinevezéssel a jelenlegi négypárti kormánykoalíció megszegte a választások előtt a migrációs politikával kapcsolatbantett ígéreteit.
   
 “Ez a kinevezés ellentétben áll az ország érdekeivel” – idézte a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség Robert Ficot, aki szerint a kinevezés “új irányokat nyit” a migrációs politikában. Ezzel összefüggésben utalt arra, hogy a pozsonyi törvényhozás 2015-ben olyan határozatot fogadott el, mely szerint Szlovákia soha nem fogadhatja el a bevándorlók letelepítését célzó kötelező kvótákat.
   
Fico jelezte: pártja képviselői támogatni fogják azt a jelenlegi választási időszak lerövidítését – és így előrehozott választások kiírását – célzó beterjesztést, amellyel a Smer-SD-ből tavaly kilépett Peter Pellegrini volt kormányfő és a köré csoportosuló képviselők álltak elő. Hozzátette: mivel a beterjesztés aligha kap többséget, folytatni fogják annak a petíciónak az előkészületeit, amellyel egy előrehozott választások kikényszerítését célzó népszavazást akarnak kiíratni.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »