Felvették a busás támogatást a fantomfogászatok

Felvették a busás támogatást a fantomfogászatok

Valójában nem látnak el betegeket azok a dorogi telephelyű fogászatok, amelyek összesen közel 175 millió forintos EU-támogatást kaptak a fogászati turizmus fejlesztésére, és tulajdonosuk ugyanaz a személy – tudta meg a Magyar Nemzet. Az ügyben értesüléseink szerint jelenleg is vizsgálódik a Nemzetgazdasági Minisztérium. A telephelyként jegyzett dorogi ingatlan tulajdonosa lapunktól tudta meg, hogy a fogászatok hozzá vannak bejelentve, a cégbírósághoz fordult az ügyben.

Csak papíron működő, a valóságban betegellátást nem végző fogászatok után kezdett nyomozni a Magyar Nemzet; olyan cégek után, amelyek összesen több mint 300 millió forintos EU-támogatásban részesültek még 2013-ban, miközben aktív fogászati ellátást valószínűleg nem végeztek. Tizenegy olyan cégre bukkantunk, amelyeket 2015-ben vásárolt meg Dankó István Zoltán magánszemély, és amelyekkel szemben jelenleg is vizsgálódik a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Lapunk megkereste azt a dorogi fogászatot, amelynek címén (Dorog, Hősök tere 11.) a cégjegyzék szerint Dankó István Zoltán hat fogászatának – Great Dental, Babek Dental, Shinning Dental, Painless Dental, Felsink Dental, Perla Dental – telephelye található. A helyiektől megtudtuk, a megadott címen a felsorolt fogászatok közül egyik sem végez és soha nem is végzett aktív betegellátást, cégtábla sem található. Azonban 1999 óta működik egy aktív ellátást nyújtó fogászat, ám ennek semmi köze az EU-s pályázathoz, és nincs kapcsolata a szóban forgó cégekkel sem. Kerestük az ingatlan tulajdonosát is, aki lapunktól értesült arról, hogy jelenleg is több cég jegyzi a címét. Miután ezt megtudta, ügyvédjével a cégbírósághoz fordult, hogy haladéktalanul töröltesse Dankó István Zoltán cégeit a dorogi címről.

A tulajdonos ügyvédje a Magyar Nemzetet arról tájékoztatta: korábban már értesültek egy a fogászat címére bejegyzett, de valójában ott nem működő cégről, akkor kérvényezték a törlést a cégbíróságnál. Arról nem volt tudomásuk, hogy jelenleg is ilyen sok fogászat kapcsolható az ellátást nyújtó rendelő címéhez.

Kiderült, a helyszín 2012-ben még osztatlan közös tulajdonban volt, akkor egy ingatlanon belül működött két különálló rendelő, ám a jelenlegi tulajdonos – aki egyébként neve elhallgatását kérte – tavaly márciusban kivásárolta a másik tulajdonost. Az adásvétel után az előző tulajdonosnak kezdeményeznie kellett volna a fogászatok törlését, erre vonatkozó kitétel a szerződésben is szerepelt, ez azonban nem történt meg.

A jelenlegi tulajdonos elmondta: problémákat okoz neki az ügy, hiszen bár semmi köze sincs a cégekhez, sem Dankó István Zoltánhoz, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal és az Országos Egészségbiztosítási Pénztár is kereste már ott Dankó fogászatait, sikertelenül.

Hírdetés

Dankó István Zoltán még 2013 szeptemberében tűnt fel a színen, a korábbi tulajdonos bérbe adta neki a rendelőt, így jelenthette be oda a cégeit. Nem sokkal később, 2014 januárjában megosztották az ingatlant: a jelenlegi tulajdonos egy fallal választotta el a rendelőket, és megszakította a kapcsolatot korábbi társával.

Valójában nem kezeltek pácienseket

Forrásaink szerint miközben a jelenleg is működő fogászat aktív betegellátást végzett, addig a másik rendelőben, ahova Dankó István Zoltán fogászatai is be voltak jelentve, valójában nem kezeltek pácienseket. – Szeretnék élesen elhatárolódni Dankó István Zoltántól és a cégétől is, mert semmi közöm sem volt hozzá, ezt a betegkörnek és a hatóságoknak is fontos kommunikálni – hangsúlyozta a jelenlegi tulajdonos.

Ügyvédje szerint a cégeknek elvileg el kellene számolniuk a kapott EU-s támogatásokkal. Ha ezt nem tudják megtenni, és nem teljesítik a vállaltakat, akkor az szerződésszegésnek minősülhet, amiért felelősségre vonhatóak. Sőt a szövevényes ügy kapcsán akár büntetőjogi kérdések is felmerülhetnek. Persze amíg nincs vége a vizsgálatnak, addig ezek csupán feltételezések.

További érdekesség, hogy bár 2015. március 31-től kizárólag a jelenlegi tulajdonos birtokolja a dorogi fogászatot, ez nem tartotta vissza Dankó István Zoltánt attól, hogy a cégjegyzék szerint 2015 májusában megvásárolt Babek Dentalt is oda jelentse be. A dorogi címen bejegyzett fogászatok között egyéb összefüggéseket is találtunk, ugyanis a Great Dental korábbi tulajdonosa, Sharifi Amir és az ugyanott jegyzett Babek Dental korábbi tulajdonosa, Ghoreishi Mohabadi Babak kapcsolatban áll egymással. Miután eladták cégüket Dankónak, közösen nyitották meg a fővárosi Mammut bevásárlóközpontban a Mammut Fogászatot (a rendelő neve saját honlapján is kétféle írásmóddal, így, illetve Mamutt Fogászatként szerepel – a szerk.). Azt nem tudni, hogy mi lett azzal a 29 millió forinttal, amelyet az EU-s pályázaton nyertek.

A felsorolt vállalkozások által elnyert uniós forrást az Innováció a fogászatban című pályázat biztosította. A fogászatokat (Babek, Bright, Brilliant, Csengeri, Felsink, Great, Painless, Perfect, Perla, Shinning, Sonra Dental Kft.) csupán a cégjegyzékben lehet megtalálni, és a korábbi tulajdonosok többsége sem elérhető.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 05. 19.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »