Felvételt tettek közzé az elsüllyedt hajó utolsó perceiről

Felvételt tettek közzé az elsüllyedt hajó utolsó perceiről

Továbbra is ismeretlen több mint 430 ember sorsa, akik a négyszintes kínai hajón május 28-án 11 napos utazásra indultak a Jangcén. A helyszínen négyezer mentő dolgozik, hajók és csónakok százai és több mint 140 búvár végzi a kutatást és kísérli meg a mentést.

A hajó hétfő este, a kínai Jangce folyón az özönvízszerű esőzés közepette, nagy erejű szélviharban borult fel. A Kelet Csillaga névre keresztelt utasszállító Csiangszu tartomány székvárosából, Nankingból tartott a délnyugat-kínai Csungkingba. A rendelkezésre álló adatok szerint eddig 18 halottat vittek partra, a biztos túlélők számában pedig hétfőhöz képest nincs változás, 14-en vannak. Három holttestet a baleset helyszínétől harminc kilométerre, Hunan tartományban találtak meg, egy túlélőt csaknem húsz kilométernyit vitte az ár, egy másik pedig 90 kilométerrel lejjebb sodródott, mire partot ért.

„Amíg van egy kis remény, 100 százalékig meg fogunk tenni mindent, és nem adjuk fel” – mondta Jang Csuantang közlekedési miniszter, hozzátéve: a mentőcsapatok versenyt futnak az idővel. Ugyanakkor tisztviselők szerint ez lehet Kína legsúlyosabb hajókatasztrófája az elmúlt évtizedekben – írja a BBC.

A The Telegraph szerdán közzétette a CCTV videóját, melyen jól látható, hogy a kezdetben még látszólag nyugodt folyón haladó hajó útját egy sor villámlás és szélvihar zavarja meg.

Egyelőre nem hatoltak be a kabinokba

A televíziós híradásokból az derült ki, hogy a búvároknak nehézségeik vannak, nem tudják például kinyitni a kabinok befelé nyíló ajtóit, mert azokat ágyak és asztalok torlaszolják el – adta hírül az MTI. Attól is tartanak, hogy a zárt terek megbontásával, nyílások vágásával a még élő embereknek reményt adó légbuborékokat szüntetnének meg. Lapértesülések szerint a szakemberek tanulmányozzák az elsüllyedt hajóval azonos vízi járművek műszaki adottságait, felépítését.

Hírdetés

Egyelőre nem közölték, mi történt azokkal, akikről kedden még azt állították, hogy élnek és odabent vannak.

A hajón tartózkodók hozzátartozóinak egy részét a helyszínre szállították, mások Sanghajban, az utazást szervező irodánál vagy az utcán – a kormányzatnál – követelnek választ a kérdéseikre és tájékoztatást az aktuális helyzetről.

A hozzátartozók hiába várják a híreket Fotó: STR / AFP

Pusztító erejű szélvihar tombolt

A 76,5 méter hosszú és 11 méter széles, Kelet Csillaga nevű hajó csaknem húsz éve van szolgálatban, 534 utasra hitelesített, ami azt jelenti, hogy nem volt túlterhelve. A végzetes baleset idején a Hupej tartományi, térségi meteorológiai központ szerint pusztító erejű, a Beaufort-skálán 12-es erősségű szélvihar tombolt körülbelül 15-20 percen át. A forgószél átmérője egy kilométernél kisebb volt, a szél sebessége meghaladta a 110 kilométert óránként.

Ugyanakkor a CNN információi szerint továbbra sem egyértelmű, pontosan mi okozta a süllyedést. Mint írták, a kínai Közlekedési Minisztérium műholdas adataiból kiderül, hogy a hajó hirtelen irányt változtatott, percekkel azelőtt, amikorra a hatóságok a süllyedés időpontját teszik. Ugyanakkor lehetségesnek tartják, hogy az irányváltás azután következett be, hogy a vihar elsodorta a hajót.

Ellentétes nyilatkozatok

A kapitányt és a fedélzeti főmérnököt a hatóságok kihallgatták, jelenleg őrizetben vannak. Elmondásuk szerint az utasok többsége lefekvéshez készülődött, vagy már ágyban volt, amikor egy-két perc alatt megtörtént a tragédia, felborult a hajó. Az egyik 21 éves túlélő ugyanakkor arról számolt be, hogy miután a hajó megdőlt, még volt ideje többekkel mentőmellényt magára venni. A beszámolók szerint a vészhelyzetben az utasok nem kaptak jelzést a menekülésre, és a legénység vészjelzést sem adott le.

A legfiatalabb utas egy 3 éves gyermek volt, a legidősebb 83 éves. Korábbi jelentések tévesen közölték, hogy egy hajóból kimentett nő 85 éves volt. A megmenekült turista 65 éves.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »