Felvételek szivárogtak ki az orosz romboló utolsó perceiről

Felvételek szivárogtak ki az orosz romboló utolsó perceiről

Néhány nappal ezelőtt süllyedt el az oroszok fekete-tengeri zászlós hajója, a Moszkva. Az oroszok azon magyarázata, hogy viharba került a hajó fedélzetén robbanás történt, aligha valószínű forgatókönyv. Ám az igazsághoz nem kerültünk közelebb a hétfőn kiszivárgó felvételekkel sem.

Ukrajna állítása szerint két Neptun szárnyas rakétával süllyesztették el a hajót. Az RK-360 Neptun ukrán gyártmányú hajóelhárító cirkálórakéta, amelynek fejlesztését a 2014-es orosz annexió után kezdték el, és 2021 márciusában rendszeresítették az ukrán haditengerészetnél. Hatótávolsága vitatott, nagyjából 280 kilométerre becsülik.

Az oroszok azonban tagadják, hogy a Neptunnal süllyesztették volna el a Moszkvát. A kiszivárgott felvételeken látható a Moszkva félig oldalára dőlve, de az nem derül ki, hogy külső lövedék okozta a hajó sérülését, vagy belülről robbant fel, ahogy azt az oroszok állítják.

Hírdetés

A Moszkva elsüllyesztése körül is hatalmas információs csata alakult ki. Az oroszok állítják, a legénység egy tagja veszett oda a robbanásban, a nyugati sajtóban az ukránok változatát erőltetik, miszerint nagy veszteségek voltak. Kétséges, hogy valaha kiderül, mi történt valójában az orosz rombolóval.

Video of the Moskva on fire before it sank after being targeted by Ukrainian Neptun missiles. https://t.co/qXXAlX9ZLf pic.twitter.com/WXBPD3RzTr — Rob Lee (@RALee85) April 18, 2022

А вот и первый, подтверждённый кадр “Москвы” после .. происшествия. Видны следы мощного пожара в отсеках, следы повреждения обшивки под главной надстройкой и крен на левый борт (всё, согласно сообщениям ВСУ). ПУ с КР целы, их детонации очевидно не произошло. pic.twitter.com/MzxCyzXszI — Мike Right (@BormanIke) April 17, 2022

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »