Felütötte a fejét a tuberkulózis a Rozsnyói járásban

Felütötte a fejét a tuberkulózis a Rozsnyói járásban

Felütötte a fejét a tuberkulózis a Rozsnyói járásban. A betegek Alsósajóból (Nižná Slaná) származnak és jelenleg speciális létesítményekben izolálják őket. A szakértők szerint nincs ok a pánikra.

Elsőként egy 23 éves férfi és egy kétéves gyerek fertőződött meg Alsósajón. A további vizsgálatok a gyermek három hónapos testvérénél is megerősítették a fertőzését.

„A falunak ebből a részéből 89 ember került kapcsolatba a fertőzöttekkel, köztük 52 gyerek. További 14 személynél a tuberkulózis látens formáját fedezték fel. Az érintettek nem fertőzőek, de ennek ellenére megelőző terápiát kaptak” – tájékoztatott Jozef Varga, a Rozsnyói Regionális Közegészségügyi Hivatal (RÚVZ) munkatársa.

Rozsnyón ülésezett a regionális járványellenes bizottság, hogy felgyorsítsa a többi személy kivizsgálását, akik kapcsolatba kerültek a fertőzöttekkel. Az olyan speciális vizsgálatokat, mint például a vérvételt és tüdőröntgen, a rozsnyói kórház tüdőklinikája végzik el.

Hírdetés

A tuberkulózis fertőző tüdőbetegség, viszont Szlovákiában csökkenő tendenciát mutat. Főleg családokban, közeli barátok, szobatársak vagy munkatársak körében terjed.

„Aggodalomra jelenleg nincs ok, a szórványos előfordulás mindig fennáll, bár légúti fertőzésről van szó, a terjedése valamivel nehezebb” – mondta Varga.

2012 óta nem kötelező a gyermekek tuberkulózis elleni védőoltása. A szakértők még most sem fontolgatják a bevezetését. Szlovákiában évente körülbelül száz tuberkulózisos esetet regisztrálnak, leggyakrabban Kassa és Eperjes megyében.

RTVS


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »