Felül a román legyen! (Akcióban a hivatásos feljelentő)

Felül a román legyen! (Akcióban  a  hivatásos  feljelentő)

Dan Tanasă a Méltóságért Európában Polgári Egyesület elnökeként azt követeli a baróti városházától, a művelődési ház névtábláját módosítsa úgy, hogy a román felirat legyen felül, a „nemzeti kisebbség nyelvén” pedig kerüljön alul. Benedek-Huszár János polgármester az egyik közösségi oldalon közzétette a felszólítást, és két nyelven írta hozzá észrevételeit: nem lekicsinyelni akarták a román nemzettársakat, csak a sorrendnél azt vették figyelembe, az épületet kik építették saját jövedelmükből, és melyik az a közösség, amely élettel megtölti meg azt.

A hivatásos feljelentőként elhíresült, jelenleg parlamenti képviselő bő oldalas felszólításában Romániának a nemzeti kisebbségek védelme érdekében tett példaértékű – nemzetközi intézmények és maga az Amerikai Egyesült Államok által elismert – erőfeszítéseit méltatja. Hozzáteszi, Románia elismeri a területén élő nemzeti kisebbségeket, sőt, hagyományainak megőrzése érdekében tesz is. Mi sem bizonyítja ezt jobban – fogalmaz –, hogy az RMDSZ csak 2021-ben 35 millió lejhez jutott a kormány költségvetéséből.

Hírdetés

Dan Tanasă emlékeztet, a törvények megengedik, hogy a középületekre felkerüljön a kisebbségek nyelvén is az intézmények elnevezése: amennyiben felül a román, alul pedig a kisebbségek nyelvén történik az. A baróti művelődési ház homlokzatán pedig a nemzeti kisebbség nyelve szerepel felül, ami sértő a hivatalos román nyelvre nézve. A feljelentő kéri, hogy a városvezetés harminc napon belül cserélje az intézmény tábláját olyanra, amelyiken felül román nyelven szerepel az elnevezése, alul – és ismét nem írja le, hogy magyar – a nemzeti kisebbség nyelvén.

A közösségi oldalon közzétett bejegyzésében Benedek-Huszár János polgármester úgy fogalmaz, a népszámlálás adatai szerint 94,96 százalékban magyarok lakta városban „harmóniában és békében, interetnikus konfliktusok gerjesztése nélkül” él együtt több nemzetiség. „A sorrendnél mi közösségünk többségi tagjainak a tiszteletét tartottuk szem előtt, akiknek az ősei a kultúrotthon épületét a saját jövedelmükből megépítették, és a mai napig megtöltik élettel az előadások nézőiként, anélkül, hogy ezzel bárki mást bántani, lekicsinyelni akartunk volna, hiszen városunk minden egyes lakója szívesen és szeretettel látott a kultúra otthonában” – írta.

Kérdésünkre, hogy eleget tesz-e a felszólításnak, úgy válaszolt, előbb a tanácstagokkal és jogászokkal vitatja meg, mi legyen a következő lépésük. A közösségi oldalon hamar megjelentek a hozzászólások – román nemzetiségű is van köztük –, a véleményüket kifejezők a polgármesterrel értettek egyet, és elítélték Dan Tanasă kekeckedését.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »