Felújították a bánsági Hidasliget katolikus templomának tetőzetét

Felújították a bánsági Hidasliget katolikus templomának tetőzetét

Megújult a Temesvári Római Katolikus Egyházmegye területén található hidasligeti katolikus templom tetőszerkezete. Az épület fő- és oldalhomlokzatának tatarozása és festése a közeljövő tervei között szerepel.

Az újszentesi plébániához tartozó filiák egyike Hidasliget, amelynek temploma 1776 körül épült. Jellegzetessége, hogy a mennyezet boltozatát értékes, korabeli festmények díszítik. A templom a helyi, szinte teljes egészében magyar nemzetiségű római katolikus közösség utolsó vallási és kulturális bástyája – a gyermekek csak itt, a szentmisék keretében gyakorolhatják anyanyelvüket.

Az utóbbi években nagyon megrongálódot a templom tetőzete, és az esőzések alkalmával beázott, nagy mértékben károsítva az épületet.

Tavaly ősszel kezdődhetett el a tetőzet teljes felújítása.

Az átfogó munkálathoz jelentős anyagi támogatásra volt szükség, amelyet szinte teljes egészében pályázati úton szereztek meg. A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. közreműködésével Magyarország Kormánya folyósította a felújításhoz szükséges összeg nagy részét. A munkálatokat az újszentesi SC PMC Construct Group SRL végezte – tájékoztatott a templom felújításáról Máthé Lajos újszentesi plébános.

Hírdetés

A régi cserepek eltávolítása után a tetőszerkezetet tartó szarufák és cseréplécek megerősítése, illetve cseréje következett, majd Creaton Rona típusú cseréppel fedték újra a tetőt; hófogókat, esőcsatornákat és vízelvezetőket szereltek fel.

A tetőszerkezet felújítási munkálatai idén fejeződtek be. 

A templom fő- és oldalhomlokzatának tatarozása, festése a jövőbeni tervek között szerepel. Fontos azonban, hogy a templomhajó további károsodását sikerült meggátolni – hangsúlyozta a helyi plébános.

Forrás és fotó: Temesvári Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »