Felújítás minden harmadik Kassa megyei középiskolában?

Felújítás minden harmadik Kassa megyei középiskolában?

Kassa megye idei költségvetésében több mint 6 millió euróval számol az iskolák és iskolai intézmények felújítása, illetve további 4,4 millió euróval a sportlétesítmények rekonstrukciója és építése vonatkozásában. A tervek szerint minden harmadik megyei fenntartású középiskolában történnek majd építési munkálatok.

Rastislav Trnka megyeelnök tájékoztatása szerint különféle jellegű munkákat terveznek, épületek, homlokzatok teljes felújításától kezdve a villamos rendszerek, speciális tantermek, iskolai konyhák és éttermek modernizálásán át a kollégiumok rekonstrukciójáig.

Nemrég fejeződött be a felújítás a Szakkay József Műszaki és Közgazdasági Szakközépiskola, ismertebb nevén a kassai Ipari diákotthonában, illetve az iskola épületén is kicserélték a nyílás-zárókat.

Matej Éva igazgatónő elmondta, a kollégium felújítása 2020 márciusában kezdődött, s mivel a járvány miatt az iskolákat bezárták, az épület egyik szárnyában mind az öt emeleten egyszerre dolgozhattak.

A másik szárnyában októberben kezdődött a munka, de már csak emeletenként, mivel bár ismét szünetelt a jelenléti oktatás, nem tudták, mikor térhetnek vissza a diákok. Megújultak az ablakok és a teljes padlóburkolat, kicserélték a csatornahálózatot és a villanyvezetékeket, megjavították a vakolatot és persze a festés sem maradhatott el. A rekonstrukció 2021 őszén zárult le, majd az év végéig a bútorokat is kicserélték, új szekrények, fogasok, ágyak érkeztek. Már csak a matracok hiányoznak.

Hírdetés

– Nagyon örülök, hogy ez megvalósulhatott. Mindez egy ötéves folyamat eredménye, amelynek gyümölcsét most a gyerekek élvezhetik. Ők pedig nagyon örülnek – mondta az igazgatónő. Kérdésünkre, miszerint reménykednek-e abban, hogy a felújítás hatására megnövekszik az érdeklődés az iskola iránt, kifejtette, bízik ebben, hisz sokat számít, milyen körülmények között tanulnak és laknak a gyerekek, a hét öt napját milyen környezetben töltik.

Ez nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy a következő iskolai évben elegendő diákunk legyen. A másik pozitívum, hogy szeptemberben 53 elsős diákot vehetünk fel, tehát két nagy osztályt tölthetünk meg

– fűzte hozzá.

Az iskolának jelenleg 154 diákja van.

Megjelent a Magyar7 2022/4. számában.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »