Felújítanák az egykor bezárt vágsellyei strandot

Felújítanák az egykor bezárt vágsellyei strandot

Plazmaíves hulladék-feldolgozó építését tervezi az ewia társaság Vágsellye közelében, melyet várhatóan 2023 elején kezdenének építeni, 2025 őszén fejeznék be, és év végén helyeznék üzembe.

A mintegy 130 milliós beruházás kivitelezője már a múlt évi lakossági fórumon említést tett arról, hogy más területeken, például a sport, a relaxáció terén is hajlandóak támogatni a térség lakosságát. Az ewia társaság a közelmúltban a közösségi oldalán tette közzé a vágsellyei strand felújításával kapcsolatos elképzeléseit és a látványterveket, hozzátéve, hogy már dolgoznak a tervdokumentáción. A három medencéből álló korszerű komplexumot várhatóan 2023-ban helyeznék üzembe. Korábban arra a lakossági, illetve önkormányzati kérdésre, hogy kinek kínálja fel a kitermelt hőenergiát a befektető, az volt a válasz, hogy szóba jöhetnek az önkormányzatok, cégek, de felhasználható mezőgazdasági termelés során, vagy valamilyen relaxációs komplexum fűtésére, üzemeltetésére. Vágsellyén az önkormányzat évente lakossági felmérést készít, amelyben az itt élők minden alkalommal a prioritások közé sorolják a kórház és a termálfürdő újbóli megnyitását. Évekig nem sikerült beruházót találni az 1970-ben megnyitott és 1996-ig működő fürdő fejlesztésére, amely korábban a Duslo vegyi gyár tulajdonában volt. A vállalat és a város vezetése közti akkori nézeteltérések miatt zárták le a területet, és 2007-ig senki nem tett semmit annak érdekében, hogy a strandot újra üzembe helyezzék. Vágsellye vezetése 2008-ban kezdett ismét tárgyalni a Duslo Részvénytársasággal, és egy évre rá valósult meg a telekcsere. Martin Alföldi, Vágsellye korábbi polgármestere felajánlotta a területet az asztaliteniszezőknek, a gördeszkásoknak, a görkorcsolyásoknak és a cserkészeknek, valamint más városi kluboknak és magánszemélyeknek, hogy ingyen használhatják, és zenekarok is nyitottak próbatermeket a fürdő területén. A város szerződést kötött az érdeklődőkkel, akik ingyen bérelték a helyiségeket, és viszonzásul karbantartották a fürdő területét. Később a környékbeli lakosok panaszkodtak a zajos bérlőkre, így a területet végleg lezárták. A városnak nem volt pénze arra, hogy a tulajdonában lévő komplexumot korszerűsítse.

Hírdetés

A plazmaíves hulladék-feldolgozó építése ellen indított petíciót eddig több mint ezerhatszázan írták alá, a régióbeli lakosok többsége azzal érvel, hogy elég a városnak a vegyi gyár közelsége, ahol szintén van szemétfeldolgozó. A petíció aláírói közül néhányan hangsúlyozták, hogy elsősorban az elkerülőút megépítése, a kórház újbóli megnyitása kellene ahhoz, hogy az itt élők egészségesebben és méltóbb körülmények között éljenek.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »