Felszikrázott a vita a magyar-szlovák kérdésben

Felszikrázott a vita a magyar-szlovák kérdésben

Bárdos Gyula, az MKÖ listavezetője vasárnap este a TA3 vitaműsorában Alojz Hlinával, a KDH listavezetőjével vitázott. A vita nagyon langyosan, komoly ellentététek nélkül zajlott, egyedül a magyar-szlovák kapcsolatok tárgyalásánál vetett szikrákat.

Az első kérdésben arról nyilatkoztak, hogy mennyire hátrány az, hogy mindkét párt jelenleg kívül van a parlamenten. Bárdos Gyula elmondta, az egyszerű emberek az tekintik manapság politikusnak, akit látnak a tévében, aki megjelenik a médiákban, és nem parlamenti pártként a MKÖ nehezen tudja kifejteni nézeteit, és felhívni a figyelmet közösségünk problémáira.

A jelenleg folyó rendkívüli parlamenti ülésről is szinte azonos volt a véleményük. Bárdos Gyula emlékeztetett arra, hogy volt ellenzéki és kormánypárti képviselő is.

Megérti ez ellenzék obstrukcióját, mert amit a kormánypárt művel, az választási korrupció, hiszen az elmúlt négy évben lett volna alkalmuk meghozni ezeket a döntéseket. Ezzel most megszavaznának olyan terheket, amelyeket majd a következő kormánynak kellene kigazdálkodnia.

Ebben egyetértett Alojz Hlina is, aki ezt csapdának jellemezte, és furcsának találta, hogy a kormányképviselők is elfelejtettek bejönni a munkahelyükre, és megszavazni ezt a rohamtempóban szőtt javaslatot. Hlina visszaidézte, hogy ő is többször úttörője volt hasonló obstrukciós előadásnak, és csodálkozik, hogy nem oldották meg gyorsabban, akár az öreg parlamentben tartott üléssel. Bár erre is van magyarázat: ott nincs parlamenti büfé.

A valódi vitát a magyar-szlovák kérdés feszegetése okozta.

Bárdos Gyula nem a magyar szlovák viszonyról beszélt, hanem visszautalt az előtte vitázó Érsek kijelentéseire, amelyben a Most-Híd listavezetője ismételten próbálta rákenni az MKP-ra a Most-Híddal való megegyezés meghiúsulását. Újra hangsúlyozta:

a maffiaállam továbbélésének megakadályozása volt az egyezség gátja.

És hangsúlyozta, hogy reményei szerint

ez az utolsó olyan választás, amelyen a magyar közösség jelöltjei több listán indulnak.

Sajnos ezzel Bárdos kétszer annyi időt használt el, mint vitapartnere.

Hlina kitért a magyar szlovák kérdésre, szerinte

csak idő kérdése, hogy Orbán Viktor mikor áll elő újabb követelésekkel, amellyel felszítja az eddigi békés viszonyokat.

Hírdetés

Példálózott, hogy a magyarok a Szvatopluknak adott lóért vették meg az országot, és ezt vissza szerette volna adni. A saját lovát vitte volna lova Budapestre, a Kossuth térre, de a magyar rendőrök nem engedték, hogy lovon lépjen be a fővárosba.

Poénnak nem volt rossz, de ezek után a megszokott nacionalista lózungokat vette elő,

próbálta azt az érzetet kelteni, mintha veszélyben volna Szlovákia integritása, mintha a Trianon 100. évfordulója kapcsán bárki vissza kívánná foglalni az elvesztett területeket.

Bárdos visszakérdezett, hogy

van-e bármilyen konkrét információja, és ha igen, akkor mondja meg, mi az.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy ugyanahhoz az európai pártcsaládhoz (Európai Néppárt) tartozik az MKÖ is, mint a KDH, vagy a Fidesz, amelynek talaján Orbán maga is türelemre, és békés megemlékezésre szólította fel a magyar képviselőket Trianon kapcsán. Hlina feltételezése viszont kimeríti azt, hogy feszültéséget keltsen a két nemzet között.

Hlina erre azt felelte, hogy Magyarország nagyléptékű ünnepségekre készül Trianon századik évfordulója kapcsán.

Bárdos erre csak annyit válaszolt, hogy Magyarország számára Trianon nem ok az ünnepségekre.

Az állampolgársági törvénnyel kapcsolatban Hlina kijelentette, hogy meg kellene vizsgálni, más országokban miként oldják ezt a kérdést, és úgy érvelt, mint akinek nincsenek meg a megfelelő információi a döntéshez. Azt viszont hozzáfűzte, hogy a kettős állampolgárság jelensége mögött komoly veszélyeket lát.

Bárdos, kinek ekkor már az ideje fogyóban volt, az alkotmányossági érvekkel válaszolt röviden.

Az utolsó kérdésként arról beszélhettek a vitázók, hogy el tudják-e képzelni egymással az új kormányban való részvételt.

Hlina leszögezte, hogy el tudja képzelni az MKÖ-vel a koalíciót, és a magyarokat stabilizációs faktornak tartja.

Szurkol a magyaroknak, de többet nem tehet, bár szeretné,. ha a magyarok kifejeznék a lojalitásukat (újra és újra). Azt is kijelentette, hogy szereti a magyarokat, és az ellentétek feloldhatóak, ha nem azokra hallgatunk, akik szítják azokat.

Bárdos kiemelte, hogy minden önkormányzati képviseleti rendszerben jól működik a magyar-szlovák együttműködés. Kijelentette, hogy

annak örülne, ha a KDH is bejutna az MKÖ mellett, és alapjai volnának az új kormánynak.

A vita megtekinthető ITT>>>.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »