Felszentelésének 140. évfordulóján Székely János áldotta meg a kibővített toronyi templomot

Felszentelésének 140. évfordulóján Székely János áldotta meg a kibővített toronyi templomot

140 évvel ezelőtt szentelték fel a Vas megyei Torony falu központjában álló, Szűz Mária tiszteletére épült templomot. A Szombathelyi Egyházmegye, pályázatok, valamint a hívek támogatásának köszönhetően a templom kívül-belül megújult, sőt a közösség növekedése miatt kibővítésére is sor került. Május 16-án Székely János szombathelyi megyéspüspök áldotta meg.

Elsőként került sor a templom keresztjének megerősítésére, majd a harangjáték beszerelésére és a templom tetőszerkezetének megújítására. Ezt követte a templom külső színezése és a korábban teljesen egyszínű templom belső falainak neobarokk festészeti technikával való kifestése. 98 méter hosszan új kerítés készült a templom és a plébániaház elé, ami szintén megújulhatott.

A hívek liturgikus eseményeken való nagyszámú részvétele miatt közel 50 négyzetméterrel bővítették is a templomot. Ezzel együtt megtörtént a templomi padlóburkolatának cseréje, a fűtésrendszer kiépítése, az egykori sekrestye templomtérré való átalakítása, annak neobarokk kifestése, emellett a bővítéssel újabb közösségi helységeket is kialakítottak. Az udvaron a 100 éves trianoni évforduló alkalmából emlékművet helyeztek el, és közösségi események rendezésre is alkalmassá tették a templom és a plébánia közötti területet.
Perger Gyula plébános köszönetet mondott az elmúlt években tapasztalt támogatásért és segítségért Hende Csabának, a térség országgyűlési képviselőjének, az Országgyűlés alelnökének, Székely János megyéspüspöknek és Brenner József nagyprépostnak, valamint a plébánia településein élőknek.

Perger Gyula bejelentette: a Magyar Kormány újabb 15 millió forint támogatást ítélt meg az egyházközségnek, amiből folytatják a térkövezést és keresztúti stációkat helyeznek el az udvar északi oldalán.

Hírdetés

A megújult és kibővített templomot Székely János megyéspüspök áldotta meg.

„Váljunk Isten rabjaivá, szabaduljunk meg a földi rabságoktól” – buzdította május 16-án szentbeszédében Székely János a híveket. Ennek feltétele, hogy átadjuk Isten számára a fő helyet a szívünkben, hogy ő uralkodjék az életünkben – mondta. Székely János utalt rá: a templom tornya felmutat az égre, amely jele annak a titokzatos erőnek, a megváltás erejének, amely kiszabadít és felemel.

Szólt arról is, öröm, hogy országunkban megújulnak, bővülnek a templomok. „Szent István templomokat építtetett, mert a hit sziklájára akarta építeni az országot. Csak akkor maradhatunk meg, ha erre a sziklára építünk mi is” – zárta gondolatait a főpásztor.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »