Felszabadítanák a közmédiát

Felszabadítanák a közmédiát

A közmédia felszabadításáért indítanak petíciót és az új országgyűlés megalakulásának napján, azaz május 8-án újra demonstrálnak – jelentették be a demokráciáért és a sajtószabadságért meghirdetett budapesti tüntetésen. A szervezők szerint másodjára is több mint százezren tüntettek a kormány ellen. A különböző ellenzéki pártok hívei ezúttal is együtt vonultak.

Már a Kossuth téren is sok ezren gyűltek össze. A tömeg a parlament elől a Szabad sajtó útjára vonult. Nem véletlenül. A demonstrációt ezúttal a demokráciáért és a sajtószabadságért hirdették meg. A második Orbán-kormány által meghurcolt Ökotárs alapítvány igazgatója szerint a demokrácia újraépítéséhez a civil társadalomnak is újra kell szerveződnie.

– Válassz ki te is egy szervezetet. És már hétfőn jelentkezz önkéntesnek. Légy aktív, utalj támogatást, az adód egy százalékát. Vagy beszélgess a szomszédaiddal. azzal is, akivel nem értesz egyet, hozzátok létre a saját közösségeteket. tegyetek fel kérdéseket, emeljétek fel bátran a hangotokat, cselekedjetek a helyi ügyekben közösen. Mert a demokráciát a hétköznapokban fogjuk felépíteni – mondta Móra Veronika, az Ökotárs Alapítvány igazgatója.

A nemrég bezárt a Magyar Nemzet újságírója arról beszélt a kormány annak köszönheti a sikerét, hogy megosztja és félelemben tartja a magyarokat. Ezért Unyatyinszky György is arra biztatta a tüntetőket, hogy maguk szerveződjenek.

– Keressétek egymást, szerveződjetek, lépjetek be, erősítsetek szakszervezeteket, civil szervezeteket. Meg tudjátok keseríteni ennek a hatalomnak, ennek a kamu-kétharmadnak az életét – mondta el a Magyar Nemzet egykori újságírója.

Homonnay Gergely arról beszélt: a Fidesz csak csalással és hazugsággal tudott nyerni, ennek a propagandát gyártó állami média is része volt. Bejelentette: petíciót indítanak a közmédia felszabadításáért, és az azt jelenleg fenntartó holding, az MTVA megszüntetéséért.

Hírdetés

– Együtt kel követelnünk és nagyon hangosan, a parlamenti pártoknak és civil szervezetekkel, az egész társadalommal együtt, hogy szüntessék meg az MTVA-t, létre kell hozni ugyanis egy független testületet, mely ellenőrzi a közmédia működését – fogalmazott Homonnay Gergely író, újságíró.

A hódmezővásárhelyi polgármester ezúttal nem levélben üzent. Márki Zay Péter arról beszélt hiába maradtak alul a választáson a kormányváltók, ők mégsem egy vesztes sereg.

Szerinte az ország április 8-án leváltotta az ellenzéket és újat érdemel.

– A magyar nép megérdemel egy olyan ellenzéket, amely nem csak szavakban utasítja el a korrupciót, és a megfélemlítést, megérdemel egy olyan ellenzéket, ami kiáll minden magyar ért, ami kiáll a nemzeti és európai értékekért, és nem ázsiai diktátorok oldalán képzeli el a jövőnket – hangoztatta Márki-Zay Péter.

A szervezők május 8-ra az új országgyűlés megalakulásának napjára hirdettek új demonstrációt.

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »