Felsírnak az állatvédők, százával lőhetik ki a hódokat Magyarországon

Felsírnak az állatvédők, százával lőhetik ki a hódokat Magyarországon

Engedélyezték a vízfolyások mentén károkat okozó, veszélyhelyzetet teremtő elszaporodott eurázsiai hódállomány gyérítését.

„Az állományszabályozás keretében a jelen engedély alapján, annak érvényességi idején belül összesen maximum 600 példány eurázsiai hód (Castor fiber) egyed ejthető el ” – áll abban a határozatban, amelyet a Györ-Moson-Sopron Vármegyei Kormányhivatal tett közzé nemrég.

A hvg.hu ír arról, hogy a határozat szerint a kormányhivatal „az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság kérelmére az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság kezelésében álló és a Kormányhivatal illetékességi területén található vízfolyások mentén károkat okozó, illetve veszélyhelyzetet teremtő elszaporodott eurázsiai hódállomány csapdázással és lőfegyverrel történő gyérítését engedélyezi”.

Mindez azért érdekes, mert 100 évvel ezelőt szinte kiírtották a hódokat Európában, azóta viszont védett állatt lett, és így elszaporodott.

Hírdetés

A kisalfold.hu pedig arról ír, hogy „az illetékes vadásztársaságok tagjai, a saját vadászterületük határain belül a Hanság területén legfeljebb 200, a Szigetközben legfeljebb 160 egyedet lőhetnek ki, de ólomsörét használata tilos. Nem engedélyezik azt sem, hogy az elejtett példányokat eladják, elcseréljék, vagy kivigyék az országból”.

Az engedély feljogosítja az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóságot az állami tulajdonú védműveken a 2024. évben elrendelt védelmi készültség időszakában engedélyezett „amennyiben az valóban életvédelmi okokból szükséges, a hódok által használt várak, járatok azonnali elbontására, betömedékelésére, valamint a hódok által épített gátak elbontására” is.

Csak vadász

A vadászást itt is pontosítják: „az elejtés akkor feltétlenül szükség szerinti, ha a védelemvezető közérdekű életvédelmi, baleset-megelőzési, vagyonvédelmi okból vagy egyéb veszélyhelyzet megelőzése érdekében azt indokoltnak ítéli meg”, de azt csak vadász teheti meg.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »