Felrobbantották a moszuli „órás templomot”

Felrobbantották a moszuli „órás templomot”

Április 24-én, vasárnap, más hírforrások szerint 25-én, hétfő hajnalban az iraki Moszul városában az Iszlám Állam szélsőségesei felrobbantották a domonkosok által fenntartott Csodatévő Szűzmária-, más néven „órás templomot”.

Az Iszlám Állam 2014. június 9-e óta tartja megszállva a várost. Helyi hírforrások szerint az ISIS dzsihadistái kiürítették a környéket, és minden értéket elvittek az épületből, ami mozdítható volt, majd a levegőbe repítették a templomot.

Az órás templom egy 1920 körül készült fényképen

Hírdetés

A káld patriarkátus közleményben fejezte ki fájdalmát az újabb pusztítás miatt, amelyet istentiszteleti helyen követtek el. Arra szólítják az iraki politikusokat, hogy gyorsan cselekedjenek a hiteles nemzeti kiengesztelődés előmozdításáért, amely megakadályozhatja a terrorizmus elharapódzását.

A templom, amely 1872-ben épült, hozzátartozott a moszuli történelmi belváros látképéhez, főként jellegzetes harangtornyának köszönhetően. III. Napóleon felesége, Eugénia császárné hálás volt az Irakban élő domonkos szerzeteseknek a tífusz megfékezéséért tett erőfeszítései miatt és támogatta a torony megépítését. A templom 2006-ban már „túlélt” egy támadást, amikor ismeretlen tettesek november 1-én, Mindenszentek ünnepén bombát robbantottak a templom kapujában.

Moszul látképe a távolban az órás templommal, 1932.

„A templomtorony órájának ütései meghatározták fiatalságunkat, amikor Moszul még olyan város volt, ahol békében lehetett élni” – mondta el a Fides hírügynökségnek Luigina Sako nővér, a Szeplőtelen Szűz Mária Leányai káld nővéreinek római házfőnöke. „Emlékszem, hogy diákként, amikor fontos vizsgánk volt, mind elmentünk, keresztények és muzulmánok együtt, hogy elvigyük kéréseinket a lourdes-i barlang másolatához, amelyet abban a templomban őriztek, és hogy muszlim barátaink ismerték és úgy tisztelték, mint a Csodatevő Szűzanya templomát” – tette hozzá az apáca.

Fotó: Vatikáni Rádió; The Telegraph; United Press International


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »