Felrobbantották a Dnyeper gátját Noha Kahovkánál – több tucat város kerülhet víz alá

Kedd hajnalban felrobbantották a dél-ukrajnai Noha Kahovkában található gátat. Hogy pontosan ki áll az akció mögött, azt nem tudni, mindkét fél tagad.

Az orosz megszállás alatt álló területen lévő gát felrobbantásáról először az orosz médiában jelentek meg a hírek. Azóta már néhány videófelvétel is felkerült a történtekről a közösségi médiában. Az egyiken állítólag a robbantás pillanata látható:

#BREAKING: The moment that the Nova Kakhovka dam was blown up was purportedly captured on video. If this footage is real, it would certainly refute claims that there was no explosion. pic.twitter.com/GMaarExZEn

— Ukraine Front Lines (@EuromaidanPR) June 6, 2023

Hírdetés

Polgármester: a gát felső részét lövedékek pusztították el

A Guardian a TASZSZ hírügynökséget idézve arról írt, hogy a robbantás után a területet elárasztja a víz. Egy másik állami hírügynökség, a RIA idézte Nova Kakhovka Moszkva által beiktatott polgármesterét, aki azt mondta, hogy a gát felső részét lövedékek pusztították el.

A RIA megjegyezte, a polgármester korábban tagadta, hogy a gátat felrobbantották volna. A TASZSZ akkor úgy idézte őt, hogy a gát lerombolása „súlyos terrorcselekmény” volt. Ugyanakkor sem a Reuters, sem a Guardian nem tudta függetlenül ellenőrizni a jelentéseket, írja a Mandiner.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »