Felrobbant az internet

Valósággal felrobbantotta az internetet a „félrelépős” honlapként ismert kanadai Ashley Madison feltörése. Miközben egyre több házasságban élő prominens személyről derül ki, hogy ezen a portálon keresztül csalhatta meg a párját, addig a kanadai rendőrség bejelentette, adataik nyilvánosságra kerülése óta két személy is emiatt követett el öngyilkosságot.

Két személy is öngyilkos lett, miután kiderült, regisztráltak a csak megcsalós közösségi portálként ismert Ashley Madisonra – jelentette be a kanadai rendőrség. További részleteket azonban nem árultak el. A házasok, kapcsolatban élők számára készült, önmagát „Az élet rövid. Legyen egy afférod” mottóval hirdető Ashley Madison-botrány egy hónapja robbant ki, amikor a magát csak Impact Team névvel illető internetes kalózcsoport megszerezte az oldal 37 millió felhasználójának összes személyes adatát, hálózati kapcsolatát. Mivel a hackerek a regisztráltak valódi neveit, címeit, a felhasználók rejtett szexuális fantáziáit, az összes bankkártyás tranzakciót, továbbá azt is megszerezték, hogy ki kit jelölt be, lájkolt, nehéz álnév mögé bújnia bárkinek is. A bankkártyaadatok megszerzését a torontói nyomozócsoport vezetője, Bryce Evans is megerősítette.

Közben a társkeresőt üzemeltető kanadai Avid Life Media (ALM) vállalat immár félmillió kanadai dollárt adott annak a nyomravezetőnek, aki felfedi, ki vagy kik állnak Impact Team mögött, ugyanis egyelőre még mindig nem tudni, ki követte el az adatlopásokat. A cég korábban belső emberről beszélt, ahogy a számítógépes vírusirtójáról és balhéiról, nőügyeiről ismert John McAfee is erről beszélt.

Joe Biden fia is regisztrált?

Hírdetés

A botrány után egyre többekről derül ki, használta az oldalt. Így az Egyesült Államokban több prominens házas emberről, így például Orange és Osceola megyék főügyészéről, Jeff Ashtonról derült ki, hogy használta az oldalt. Legutóbb pedig az jelent meg, Joe Biden amerikai alelnök fia, Hunter is használhatta az oldalt. Az alelnök fia reakciójában arról beszélt, Amerika ellenségei hozták létre a profilt a nevében, hogy így járassák le őt és rajta keresztül apját, közvetve pedig a kormányzatot. Az ügyet feltáró Breitbart News ugyanakkor közzétette a regisztrációs adatlapot, amelyet – Biden fia szerint – egy olyan e-mail címről hoztak létre, amit ő már nem használ, emellett kereken tíz évvel fiatalabbként szerepel.

Nagy a félelem

Az Ashley Madison ügye mindezek mellett ismét felbolygatta az internetes adatvédelem, a magánélethez való jog kényes kérdéseit. A kanadai számítógépes biztonsági vállalat, a FireEye–Mandiant vezetője, Ajay Sood szerint az ügy „nagyon durva”, főleg, ha azt nézzük, hogy az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és más európai kormányokban, nagyvállalatoknál akár vezető, középvezetői szinten dolgozók e-mail címeit lehet összevetni meztelen fotóikkal, szexuális fantáziáikkal, illetve azzal, hogy milyen felnőtt tartalmakat böngésznek a világhálón.

Az ügy miatt egyébként a teljes online erotikaipar rettegni kezdett, hogy feltörve rendszereiket, fény derülhet valós személyazonosságaikra, így kiderül, ki vetkőzik meztelenre mondjuk egy fizetős privát oldalon a szolgáltatásra befizetők előtt. Az informatikai szaksajtó pedig arról írt, a félelem miatt a felnőttipar honlapjai kapkodnak a biztonsági szakemberek után, főleg, hogy az elektronikus bankkártyás fizetés ezeken az oldalakon indult el legelőször és ma is itt a legaktívabbak. Az Ashley Madison-botrány kapcsán a legendás erotikus lap, a Hustler hírhedt tulajdonosa, Larry Flynt csak annyit üzent a gyanútlan internetezőknek, érdemes meggondolni, hogy „senki ne csináljon olyan dolgot, amit nem akarna szívesen visszaolvasni magáról a The New York Times címlapján”.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »