Felpörgetné a tempót Kína, 2027-re építené meg az oroszokkal közös holdbázist

Felpörgetné a tempót Kína, 2027-re építené meg az oroszokkal közös holdbázist

A Csang-o-8 küldetés korábbi célja az lett volna, hogy a Hold felszínén különböző tudományos vizsgálatokat végezzen el. Ezek közé tartozik például, hogy az égitest felszínén található port 3D-nyomtatásra használják, a kormányzati utasítás szerint azonban egy olyan állomás létrehozása lett a cél, ami ember nélkül képes üzemelni.

A Kínai Nemzeti Űrhivatal vezetője, Vu Jenhua ugyan nem indokolta meg a döntést, azt viszont hangsúlyozta, hogy a cél a Hold erőforrásainak békés felhasználása.

A döntésben valószínűleg az is közrejátszhatott, hogy az Egyesült Államok 2025-ben embert akar küldeni a Holdra. Bár ez a projekt csúszik, még így is hamarabb jöhet össze, mint Kína hasonló projektje. Ahhoz, hogy ez összejöjjön, a NASA nemzetközi összefogással egy űrállomást akar létrehozni a Hold körül, ennek költsége pedig nagyjából 100 milliárd dollár lehet.

Hírdetés

Az Egyesült Államok egy ideje már szorgalmazza az úgynevezett Artemis-egyezmény megkötését. Ez a jövőbeni holdbéli tevékenységeket szabályozná. A dokumentum lehetőséget biztosítana a kormányoknak és magáncégeknek, hogy biztonsági zónák létrehozásával védjék meg a területeiket vagy az “örökségi helyszíneket” a Holdon, ezzel tiltva meg másoknak, hogy belépjenek oda.

Az egyezményt már több szövetséges is aláírta, Kína és Oroszország azonban ellenzi azt, szerintük ugyanis a Hold az egész emberi fajé.

HVG


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »