Feloldották a titkosítást a szeptember 11-ei terrortámadás nyomozati anyagairól

Washington nemrég közreadta az eddig titkosított 28 oldalt a szeptember 11-ei terrortámadás jelentéséből. A média minimálisan foglalkozott a dologgal, pedig érdekes dolgok derülnek ki benne a szaúdiak szerepéről.

A jelentésből az derül ki, hogy magas rangú szaúdi hivatalnokok, köztük Bandar bin Sultan herceg akkori amerikai nagykövet, pénzelték és aktívan támogatták a gépeltérítőket.

Nézzük sorjában:

Omar al-Bayoumi volt az, aki a gépeltérítők közül kettőt (Nawaf al-Hamzi és Khalid al-Midhar ) a szárnyai alá vett, amint megérkeztek az Egyesült Államokba. Szerzett nekik lakást, körbevezette őket, és információkat adott nekik a pilótaiskolákról.

Bayoumi minden valószínűség szerint szaúdi titkos ügynök: a fizetését olyan cégektől kapta, melyek a szaúdi állam tulajdonában vannak, ugyanakkor a munkahelyén ritkán jelent meg. Bandar herceg, a szaúdiak amerikai nagykövetének felesége támogatta anyagilag, és ez a támogatás jelentősen megnőtt, miután a gépeltérítők megérkeztek Amerikába.

Hírdetés

Osama Bassnan a gépeltérítőkkel szemközt lakott San Diegóban, egy informátornak azt mondta, hogy „sokkal többet tett a gépeltérítőkért, mint Bayoumi.” A jelentés szerint szélsőséges és Oszama bin Laden támogatója, ugyanakkor vannak kapcsolatai a szaúdi kormányhoz. Felesége havi rendszerességgel kapott összegeket Bandar herceg feleségétől „beteggondozási szolgáltatásokért.” A titkosítás alól feloldott dokumentum szerint legalább egy alkalommal személyesen Bandar hercegtől kapott anyagi támogatást.

Fahad al-Thumairy a los angeles-i szaúdi konzulátus diplomatája és a Fahad Király Mecset imámja (ami szintén Los Angelesben található). Az amerikai titkosszolgálatok szerint többször beszélgetett telefonon a gépeltérítőkkel, illetve pénzügyi kapcsolatban is állt velük.

Amikor Pakisztánban elfogták Abu Zubaydah-t, a World Trade Center elleni terrortámadás egyik fő feltételezett szervezőjét, találtak nála egy telefonszámot egy coloradói céghez, amely Bandar herceg, szaúdi nagykövet coloradói rezidenciájának ügyeit intézte.

Bandar herceg a 28 oldalas jelentés sztárja, nem csoda, hogy a Bush kormány annyira próbálta eltitkolni ezeket az információkat. Közeli kapcsolata a Bush családdal közismert tény. Jelenleg amúgy a szaúdi titkosszolgálat vezetője.

Ha bármelyik másik kormánynak ilyen sok köze lenne egy Amerika-elleni terrorcselekményhez, a fővárosuk már csak füstölgő romhalmaz lenne.

Orientalista.hu – Jack Fall


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »