Felnyitották Jézus sírját

Felnyitották Jézus sírját

Ötszáz év után emelték le athéni kutatók a Jézus sírját fedő márványlapot. Hamarosan azt a kőlapot is megpillanthatják, melyen a Megváltó teste feküdt.

Legalább ötszáz éve fedte márvány azt a sírt, amelybe a hagyomány szerint Jézust temették, ám nemrégiben görög tudósok felnyitották a jeruzsálemi Szent Sír-templomban található nyughelyet. A kereszténység legszentebb helyeként számon tartott sír fedőlapját 1555 óta bizonyíthatóan senki nem emelte le, de valószínűbb, hogy csak évszázadokkal korábban nyitották fel utoljára.

A National Geographic tudósítása szerint most az athéni Nemzeti Műszaki Egyetem kutatói végeznek feltárást a sírhelyen egy 4 millió dolláros restaurációs projekt keretében. A munkákat részben II. Abdullah jordán király finanszírozza. Korábban ez a csoport restaurálta az isztambuli Hagia Sophia székesegyházat és az athéni Akropoliszt is.

Hírdetés

A feltárásban részt vevő Fredrik Hiebert, régész a lapnak arról beszélt, hogy miután leemelték a sírt fedő márványlapot, maguk is meglepődtek azon, hogy alatta milyen sok töltőanyagot találtak. A tudós szerint még hosszas vizsgálatokra van szükség, de végül eljuthatnak addig a kőfelületig, amelyen a hagyomány szerint Jézus teste feküdt. 

A keresztény hagyomány úgy tartja, a keresztrefeszítés után Jézust egy mészkőbarlangban helyezték nyugalomra, ahol az akkori szokásoknak megfelelően egy falba vájt polcszerű nyughelyre fektették. Három nappal később azonban a sírhoz látogató asszonyok már nem találták a helyén a testet.

A feltárás a kutatók szerint egyedülálló lehetőséget biztosít számukra, hogy megvizsgálják Jézus nyughelyének eredeti felszínét. A kő elemzése nemcsak arra szolgál, hogy a sírhely eredeti formájáról fogalmat alkossanak, hanem segít jobban megérteni, hogyan vált kultuszhellyé a sírhely, miután Nagy Konstantin császár édesanyja 326-ban megtalálta.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »