Felnőni Amerikában

Felnőni Amerikában

Az írországi Enniscorthyban járunk. Eilis Lacey édesanyjával és roppant sikeres nővérével, Rose-zal él együtt, és miután édesapja meghalt, fivérei Angliába költöztek. Nem volt más választásuk. Az ötvenes években járunk, amikor a hanyatló gazdaság és a merev hierarchikus rendszer miatt az átlagos ír fiataloknak szinte semmi esélyük nincs munkaszerzésre.

Eilis bár otthon nem talál képességeihez méltó munkát, talpraesett nővére, saját jövőjét sutba vágva, egy kedves ismerősén, Flood atyán keresztül munkát szerez neki a New York-i Brooklynban.

A sokszor fájdalmasan unalmas és pusztán szemlélődőként tengődő Eilis magára marad, és kénytelen felnőni a feladathoz. Beköltözik egy írek lakta leányházba, és munkát kap eladóként egy helyi bevásárlóközpontban.

A lány eleinte elveszettként teng-leng, honvágytól szenved. Rendszeresen ír anyjának, nővérének és fivéreinek, hogy csillapítson fájdalmán. Ám egyszer csak kitárul előtte az élet: megismer egy fiatalembert, s vele hozzászokik az írekétől eltérő, energikusabb, nyitottabb amerikai közösség világlátásához. Egy tragédia ezt az önfejlődést szakítja meg. Kénytelen hazatérni, ahol nehéz döntést kell meghoznia.

Hírdetés

Colm Tóibín magyarul most megjelent regénye az írótól megszokott stílust kínálja ezúttal is. Komolyságba bújtatott humor, egyszerű szavakból építkező hosszú mondatok láttatják a főszereplő személyiségének folyamatos kibontakozását.

A Mária testamentuma óta ez a legújabb magyarra fordított könyve a hatvanegy éves írónak. Tóibín a regényben is szereplő Enniscorthyban született, újságíróként, szerkesztőként dolgozott. Elmondása szerint szeret sanyarú körülmények között alkotni, például fájdalmat is okozó kényelmetlen széken.

Történeteiben, ahogy a Brooklynban is, jelentős szerepet kap az ír társadalom, a rasszizmus, a kirekesztés kérdése és a veszteséggel való megbirkózás témája.

A Brooklyn, bár története egyszerű ember egyszerű életét követi nyomon, Tóibín iróniájának hála mélyebb rétegeket boncolgat. 

Colm Tóibín: Brooklyn. Ford.: Greskovits Endre. Park Könyvkiadó, Budapest, 2016. 3490 forint

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.03.25.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »