Félni akarunk egymástól, hacsak nem mutatunk fel egy igazolást? – kérdezte egy holland államtitkár, és repült

Félni akarunk egymástól, hacsak nem mutatunk fel egy igazolást? – kérdezte egy holland államtitkár, és repült

Mark Rutte holland miniszterelnök szombaton menesztette tisztségéből Mona Keijzer gazdasági államtitkárt, aki bírálta a kormány döntését a védettségi igazolvány bevezetéséről a koronavírus ellen beoltottak számára.

Rutte azután hozta meg a szokatlannak számító lépést, hogy Keijzer a De Telegraaf című holland napilapnak adott interjúban úgy fogalmazott: "Ha odáig jutottunk, hogy a társadalomban félni kell egymástól, hacsak nem mutatunk fel egy igazolást, akkor fel kell tennünk a kérdést: tényleg ezt az irányt akarjuk választani?".

A kormány közleménye szerint Rutte úgy találta, hogy az államtitkár megjegyzései nem egyeztethetők össze a minisztertanács határozataival.

Hírdetés

Hollandiában szombattól a 13 éves vagy annál idősebb emberek csak abban az esetben mehetnek étterembe, sport- vagy kulturális eseményre, ha igazolni tudják, hogy megkapták a koronavírus elleni védőoltást vagy átestek a fertőzésen, illetve ha negatív koronavírustesztet tudnak felmutatni. Az országban ugyanakkor feloldják a legalább másfél méteres távolságtartásra vonatkozó korlátozást.

Rutte azután döntött Keijzer váratlan elbocsátása mellett, hogy megkapta Stef Blok gazdasági miniszter jóváhagyását, illetve egyeztetett három kormányfőhelyettesével. Keijzer teendőit egyelőre Blok veszi át.

A védettségi igazolvány bevezetése miatt ezrek tüntettek szombaton Hágában. A dpa német hírügynökség megjegyzi: az egyik transzparensen az igazolványt azokhoz a kötelező személyazonosító igazolványokhoz hasonlították, amelyeket a második világháborúban a "nácik" vezettek be a megszállt Hollandiában a "zsidóüldözés" részeként.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »