Félnek a külföldi diákok a magyar hatóságoknak szólni koronavírus-ügyben, annyira rosszak a tapasztalataik

Félnek a külföldi diákok a magyar hatóságoknak szólni koronavírus-ügyben, annyira rosszak a tapasztalataik

Az Index telefonon érte el a karanténban lévő SOTE-s diákok közül az egyiket, aki szerint

annyira megroppant a bizalom a külföldi diákok részéről, hogy többen félnek bejelenteni a magyar hatóságoknál a potenciális érintkezést fertőzött társukkal, ezért inkább magánorvosnál vizsgáltatják magukat.

Szerinte másokat a bevándorlási hivatallal is fenyegettek, de neki ettől nincs félnivalója, mert svéd-iráni kettős állampolgár. Őt és társait Facebookon kereste a rendőrségtől valaki, azonosítás nélkül tájékoztatva arról, ha nem működik együtt, bűncselekményt követ el.

Nem volt egyszerű történet

Elmondása szerint szerdán 9 órakor értesültek róla, hogy az egyik SOTE-s iráni hallgatónál koronavírust diagnosztizáltak. Nem tudták, hogy mit csináljanak, először a biztosítót keresték, ott azt mondták nekik, hogy azonnal hívjanak mentőt, így tettek, 11-re a kórházban voltak, de ott nem akarták tesztelni őket, mert nem volt lázuk, ezért mindenféle további tanács/intézkedés nélkül taxival hazamentek.

Ezután kezdett irogatni nekik valaki Facebookon a rendőrség nevében, reakciójukban kérték az illetőt, hogy lépjen kapcsolatba a svéd nagykövetséggel, mert nem engedelmeskednek egy random embernek, aki Facebookon írt nekik. Ennek hatására érkezett a tájékoztatás, hogy ha nem működik együtt, bűncselekményt követ el.

Bevitték őket

Hírdetés

Szombat éjjel érkezett értük egy ötemberes mentő, először körbehurcolták őket a kórházban, mert nem találtak nekik szobát. Egy óra várakozás után regisztrálták őket, utána szólt egy nővér, hogy két óra múlva jön egy orvos, valamint 14 napig maradniuk kell. Arra nem tudott válaszolni a nővér, hogy honnantól számolják a 14 napot: a fertőzöttel való érintkezéstől, a megérkezéstől, vagy a teszt eredményétől?

Incidens

A lapnak megszólaló diák nem volt személyesen jelen, csak pletykákból hallotta, hogy valamilyen konfliktus történt az iráni diákok és a kórházi személyzet között, később megfenyegették őket a bevándorlási hivatallal és a tartózkodási engedély visszavonásával.

A diák szerint nagyon rombolja a bizalmat, hogy azokat a magyar állampolgárságú tanárokat, akikkel egy légtérben voltak, nem vonták intézkedés alá.

Hosszú várakozás

Másnap reggel megmérték a lázukat, 11 körül jött egy orvos, aki kedves volt, sajnálkozott, és közölte, hogy amint megérkeztek a teszt eredményei, meg tudja mondani, hogy meddig kell maradniuk.

A helyzet viszont az volt, hogy addig még nem is tesztelték őket.

Végül vasárnap kora délután, több mint fél nappal érkezésük után végezték el a koronavírusos vizsgálatot és ma mondhatják meg nekik az eredményt.

 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »