Felmosták a padlót Ciprasszal

Felmosták a padlót Ciprasszal

Még annál is jóval durvább feltételeket kényszerítenek Athénre, mint, amit eddig követeltek. Ciprasz már nem is térdel, hanem a földön kúszik, és innen már aligha fog felállni. 

Görögországnak szigorú feltételeket kell teljesítenie a megállapodás értelmében – közölte az eurózóna-csúcstalálkozót záró sajtótájékoztatón Donald Tusk, az euróövezeti – valamint egyben az uniós – állam-, illetve kormányfők testületének az elnöke.

„A döntés esélyt nyújt Görögországnak arra, hogy európai partnerei segítségével rendeződjön a helyzete” – mondta. Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója úgy vélekedett: a megállapodás a helyes lépést jelenti abba az irányba, hogy újraépíthessék a bizalmat. Megjegyezte ugyanakkor: ezt még sok további lépésnek kell követnie.

A görög parlamentnek szerdáig, vagyis július 15-ig kell kinyilvánítania egyetértését az euróövezeti csúcstalálkozón kimunkált megállapodással – közölte hétfő délelőtti brüsszeli sajtótájékoztatóján Angela Merkel német kancellár.

Merkel arra is kitért, hogy a mintegy 50 milliárd eurós privatizációs alapból  a görög adósságtömeget fogják csökkenteni. Korábban Athén leszögezte, hogy ennyi eladható állami vagyona nincs is Görögországnak – mégis belementek az abszurd követelésbe. A privatizációs alapból a görög állam feltőkésíti a bankokat, így tulajdonrészt szerez bennük. De csak azért, hogy aztán újra privatizálják ezeket a pénzintézeteket.  

Vagyis 

a görög állam eladja a nemzeti vagyont, hogy ebből a pénzből telepumpálja pénzzel a külföldi tulajdonban álló bankokat, de tartósan még csak nem is államosíthatja őket cserébe. 

Hírdetés

Miután a hitelezők elvégzik a most tett görög vállalások teljesítésének első felülvizsgálatát, az Eurócsoport kész lehet arra, hogy szükség esetén hosszabb futamidőt állapítsanak meg a görög tartozásokra – mondta a kancellár.

Ez az utolsó tánc

Ciprasz a pénzügyi összeomlást megelőzte azzal, hogy letérdelt Brüsszel és az IMF előtt. Ám ez a kapituláció igen jó eséllyel a kormányfői székébe kerül majd. Panosz Szkurletisz görög munkaügyi miniszte a görög állami tévének nyilatkozva már reggel elfogadhatatlannak nevezte az akkor még csak formálódó, de már előre sejthetően teljes önfeladást jelentő megállapodás tartalmát. A kormánykoalíció nagyobbik politikai erejéhez, a radikálisan baloldali Szirizához – az Alekszisz Ciprasz kormányfő által vezetett szövetséghez – tartozó politikus úgy vélekedett, hogy 

Görögországban még az idén újabb választásokat kell majd tartani.

Ezzel lényegében sajátjai küldték meg a selyemzsinórt a miniszterelnöknek. 

A görög parlament jó eséllyel el fogja fogadni a megszorításokat, hiszen az ellenzék segítségére siet majd a kormányfőnek. Ám az már erősen kérdéses, hogy saját pártjának radikálisai, és jobboldali koalíciós partnere, a Független Görögök hozzájárulnak-e a kormány minden eddigi ígéretének és programjának lehúzásához a wc-n. 

A miniszterelnök megpróbálja győzelemként eladni a fegyverletételt, ám ezzel valószínűleg csak olajat önt a tűzre.
 
Kemény csatában sikerült kivédeni a szélsőséges terveket – mondta Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök hétfő délelőtt, az euróövezeti csúcstalálkozó után tartott sajtótájékoztatóján.
 
„A méltóság üzenetét továbbítottuk egész Európának” – fogalmazott Ciprasz.
 
A görög miniszterelnök – akinek az athéni parlamentet szerdáig rá kell bírnia arra, hogy jóváhagyja a most Brüsszelben megkötött megállapodás kulcselemeit – hangsúlyozta: a piacok meg fogják érteni, hogy lekerült a napirendről a „grexit”, vagyis Görögország távozása az eurózónából.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »