Félmilliós támogatás a letelepedőknek

Egyre több önkormányzat igyekszik meglovagolni az otthonteremtési kedvezmény nyújtotta előnyöket, és a településre csábítani a fiatalokat.

Félmillió forintos vissza nem térítendő támogatást kínál a dunaföldvári önkormányzat a településre költöző családoknak – döntötte el a héten a helyi képviselő-testület, amely első körben a házvásárlási és -felújítási programra ötmillió forintot különített el a költségvetésben. – Nem akartuk a lehetséges érdeklődők körét nagyon leszűkíteni, 40 év alatti, gyermeket nevelő, legalább középfokú végzettséggel rendelkezők jelentkezését várjuk – közölte lapunkkal Lipták Tamás független önkormányzati képviselő, Dunaföldvár szociális tanácsnoka.

A támogatást feltételekhez kötik

A támogatásért cserébe azt kéri az önkormányzat, hogy legalább öt évig Dunaföldváron éljen a család, és a gyermekeket a település oktatási intézményeibe írassák be. – Az sem gond, ha valaki egyedül neveli a gyermekét – tette hozzá a képviselő. Lipták szerint a 8600 fős Dunaföldvár a vidéki kisvárosok tipikus jelenségével szembesül: egyre kevesebb a helyben élő és dolgozó fiatal. – A programmal az a célunk, hogy ezt a trendet megállítsuk, és megfelelő létszámmal biztosítsuk az oktatási intézmények zavartalan működését – fűzte hozzá. Az önkormányzat abban bízik, hogy a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) elindulásával párhuzamosan motiválhatja a dunaföldvári letelepedést az új program.

Hírdetés

A jelentkezők többsége azonban óvatos

Erre minden esély megvan, hiszen január óta csak a takarékszövetkezeteknél több mint 15 ezren érdeklődtek a csok iránt – közölte tegnap a Takarékbank. A program indulása óta a takarékok mintegy kétezer igénylést fogadtak be, ezek közel 30 százaléka mellé nyújtottak be az ügyfelek lakáscélú hitelkérelmet. A pénzintézet közleménye szerint a befogadott támogatási igénylések összege átlagosan 1,3, a hitelé 4,5 millió forint volt. A számok alapján úgy tűnik, hogy a jelentkezők többsége óvatos. Bár részletes adatokat nem közölt a Takarékbank, gyanítható, hogy a kétgyermekes családok leginkább bővítésre igénylik a csokot. – Azok az érdeklődők, akik még nem szerződtek le a pénzintézettel, 60 százalékban ugyanakkor továbbra is a 10+10 milliós támogatásról kérdezik a takarékok ügyfélszolgálati munkatársait – tették hozzá.

Hiába a nagy érdeklődés, az LMP szerint a csok csak az építőipar igényét elégíti ki, a demográfiai válság kezeléséhez a bérszínvonal emelésére lenne szükség, valamint a bölcsődék, családi napközik elérhetővé tételére.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 02. 27.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »