Félmilliós mozgósításra lehet számítani Ukrajnában

Félmilliós mozgósításra lehet számítani Ukrajnában

Akár a fél millió főt is elérheti az Ukrajnában tervezett következő mozgósítás, ennyi új katonára lenne szüksége az országnak, részben a huzamosabb ideje pihenés nélkül szolgálatot teljesítők helyettesítésére – számolt be a Financial Times, a kijevi védelmi minisztérium adataira hivatkozva.

A lap cikke szerint mintegy 330 ezer régóta szolgálatban lévő katona vár rotációra, s részint ezt a helyzetet akarja orvosolni az a radikális katonai reform, amelyről jelenleg tárgyal az ukrán törvényhozás, s amelynek részei a sorozás tekintetében eszközlendő változtatások is. A kijevi szaktárca szerint a 330 ezren felüli, besorozandó újoncok „egyéb katonai szükségleteket elégítenének ki”, valamint a veszteségeket pótolnák.

Hírdetés

Az ukrán parlamentben lévő, sorozási törvény előreláthatóan 27-ről 25 évre csökkenti majd a jelenlegi sorozási korhatárt, szigorú büntetéseket vezet be a mozgósítást megtagadókra, illetve várhatóan azt a változtatást is bevezeti majd, hogy a mozgósítás által érintett korosztályokba tartozó férfiaknak ezentúl nem személyesen, hanem elektronikus úton kell benyújtaniuk személyes adataikat. Kijev jelenleg 3,7 millió főre becsüli azoknak a körét, akik potencionálisan sorozás által érintettek lehetnek, ez egyharmada annak a 11,1 millió férfi ukrán állampolgárnak, akik a tervezett változtatások értelmében a mozgósítható korosztályba kerülnének. A többiek már vagy katonai szolgálatot teljesítenek, vagy rokkantak vagy külföldön vanna, esetleg a mentesített kategóriákba tartoznak.

 

 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »