Félmillió migráns tűnt el a német rendszerből

Félmillió migráns tűnt el a német rendszerből

BERLIN. A vízumpolitika szigorításával és korlátozásokkal fenyegeti a brüsszeli Európai Bizottság az elutasított menedékkérõk visszafogadásától elzárkózó származási országokat. Ugyanakkor közel félmillió ember tûnt el a rendszerbõl, a személyazonosságuk valódisága pedig kétséges.

Az egyik német politikus szerint, ha nem fogadják vissza az elutasított menedékkérõket a származási országok, „elmarad a müncheni bevásárló túra és nem tanulhatnak a gyerekek a heidelbergi egyetemen”.

230 távozásra kötelezett ember van Németországban, újrakezdési segéllyel 24 ezer költözött haza, és 18 ezer fõt elutasítottak, illetve hazatoloncoltak.

Ugyanakkor emellett közel félmillió ember tûnt el a rendszerbõl, a személyazonosságuk valódiságáról ne is beszéljünk. Mivel nincsenek irataik, nem is lehet õket kitoloncolni – fûzte hozzá, kiemelve, hogy az unió olyan intézkedéseket szavazott meg, amely a kibõvített családegyesítésrõl szól. Ám ez „bemondás alapján történik”, sõt még azt is kiválaszthatják, mely városban kívánnak élni az állítólagos rokonokkal – fogalmazott Horváth József.

A szakértõ hozzátette: kiutasítás esetén, ha kiderül valakirõl, hogy nem válságövezetbõl érkezett, és gazdasági migráns, ki lehetne toloncolni. Ám épp ezért dobják el papírjaikat – fûzte hozzá.

Nincsen olyan jogi lehetõség sem, hogy a kitoloncolásra várókat egy zárt körletben tartsák, míg fel nem szállnak a repülõre – fogalmazott Horváth József. Nem igaz, hogy csökkenne a nyomás az állandó mechanizmussal – jelentette ki a szakértõ.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »