Félmillió halálos áldozata van az Egyesült Államok “terrorizmus elleni háborújának”

Félmillió halálos áldozata van az Egyesült Államok “terrorizmus elleni háborújának”

Egy amerikai tanulmány szerint 480 ezer és 507 ezer közé tehető azoknak a száma, akik az Egyesült Államok , ún. ,,terrorizmus elleni háborújának,, estek áldozatul Afganisztánban, Pakisztánban és Irakban a szeptember 11-ei támadások után.

Az Egyesült Államok 2001 szeptember 11. után indította el az ún. ,,terrorizmus elleni háborút,, melynek az első célpontja Afganisztán volt. Ezen kívül még folytak műveletek Pakisztánban, később pedig, 2003-tól Irakban is. A tanulmány szerint ezekben az országokban több százezer ember halt meg a hadműveletek következtében.

A tanulmányt szombaton az amerikai Brown University keretében működő ,,Watson Institute for International and Public Affairs,, nevű intézet hozta nyilvánosságra, mely az áldozatok számát 480 000 és 507 000 közé teszi. Ők azonban az áldozatok közé sorolták a civileket, a fegyveres ellenállókat, a helyi fegyveres erők és rendőrség tagjait és az Egyesült Államok, valamint a szövetséges államok katonai veszteségeit.

Hírdetés

A jelentés szerint 182 272 és 204 575 között van a civil áldozatok száma Irakban, 38 480 Afganisztánban és 23 372 Pakisztánban. Irakban és Afganisztánban közel 7000 amerikai katona esett el ugyanebben az időszakban.

A különböző közel-keleti országokban készült korábbi tanulmányok azonban ettől eltérő eredményt mutatnak, ugyanis csak Irakban több mint 1 millió halálos áldozata van a 2003-as amerikai megszállás következményeinek. Az amerikai támadásoknak és a megszállást követő káosz következtében történt robbantásos merényleteknek, valamint polgárháborúnak az amerikaiak által közölt számnál sokkal több halálos áldozat van csupán Irak területén.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (Al-Jazeera)

Sharing is caring!


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »