Félmilliárd euró a családi házak felújítására

Félmilliárd euró a családi házak felújítására

Hamarosan több tízezer szlovákiai családi ház újulhat meg az uniós újjáépítési alapból származó támogatásoknak köszönhetően. Az igénylőktől megkövetelt önrész finanszírozásába az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank is beszáll.

A régi családi házak jelentős energiafalónak számítanak, ami a növekvő energiaárak időszakában alaposan megemeli a családok rezsiköltségeit. Ezen próbál meg segíteni a környezetvédelmi tárca, amely az uniós helyreállítási alapból származó támogatásokból 528 millió eurót különít el a családi házak felújítására, és ezen keresztül az energiahatékonyságuk növelésére. A szaktárca által beindított Zöld házak projekt keretén belül mintegy 30 ezer családi házat szeretnének felújítani. „Egy klasszikus családi ház esetében így akár 80 százalékos energia-megtakarítás is elérhető” – mondta el Ján Budaj környezetvédelmi miniszter.

Hírdetés

A projekt egyelőre a tervezés fázisában van. Ami egyelőre biztos, hogy a támogatásokat a Szlovák Környezetvédelmi Alapon (SAŽP) keresztül fogják fizetni. A támogatás azonban a felújítási költségeknek csupán egy részét fedezi majd, vagyis az igénylőktől megkövetelik az önrészt. Ehhez segít hozzá az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) is, amely a vele most aláírt memorandum szerint 100 millió eurós garanciát vállal a szlovákiai pénzintézetek által folyósított hitelekre, amelyeket így kedvezőbb feltételekkel kínálhatják. „Szeretnénk, ha a támogatást az ország legszegényebb régióiban élők is igénybe vehetnék, akik számára egyébként gondot okozhatna a társfinanszírozáshoz szükséges összeg előteremtése” – mondta el Michal Maco, a Szlovák Környezetvédelmi Alap igazgatója. Szerinte épp ezért szeretnének létrehozni 10 olyan regionális irodát, amelyeken keresztül az igénylők a támogatással kapcsolatos összes tennivalót egy helyen el tudnák intézni. Maco szerint a projekt részleteit a Szlovák Környezetvédelmi Alap honlapjára még e hónap folyamán szeretnék feltölteni, az első felhívást azonban csak a jövő év harmadik negyedében teszik közzé, az igénylőknek így még bőven lesz idejük a felkészülésre.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »