Felmérés: Vonában jobban bíznak az emberek, mint Orbánban

Felmérés: Vonában jobban bíznak az emberek, mint Orbánban

Orbán Viktor hataloméhesebb, korruptabb, és az emberek problémáit sem ismeri annyira, mint Vona Gábor – derül ki az Iránytű Intézet friss felméréséből, ami arra is rámutat, hogy a Jobbik elnöke több támogatót szerez, mint amennyit veszít.

Az Iránytű Intézet telefonos közvélemény-kutatása ezerfős mintákból állapított meg több olyan jellemzőt is, ami vezető politikusok megítélésére vonatkozik. Többek között azt is vizsgálták, hogy a lakosság hogyan látja Orbán Viktor miniszterelnök és elsőszámú kihívója, Vona Gábor Jobbik-elnök személyét.

Vonában többen bíznak

A kérdések során a „Nagyon jellemzőtől” az „Inkább nem jellemzőig” lehetett válaszolni arra, hogy a két pártvezér milyen tulajdonságokkal rendelkezik, az eredmények pedig azt mutatják, hogy

  • Orbán Viktor hataloméhesebb, mint Vona Gábor
  • Vona Gábor hitelesebb, mint Orbán Viktor
  • Vona Gábor jobban ismeri az emberek problémáit, mint Orbán Viktor
  • A két politikus egyformán „jó vezető”
  • Orbán Viktor korruptabb, mint Vona Gábor
  • Orbán Viktor hajszállal „okosabb, intelligensebb” mint Vona Gábor
  • Vona Gábor tisztességesebb és becsületesebb, mint Orbán Viktor
  • Orbán Viktor némileg újítóbb szellemű, mint Vona Gábor

Mindez az Iránytű Intézet összefoglaló táblázata szerint így néz ki:

Hírdetés

Vona a dobogón, Orbán csak a negyedik

Egy másik, szintén az intézet által végzett felmérés azt vizsgálta, a lakosság szemében mennyire népszerűek  a nevesebb politikusok. Ebből az derült ki, hogy Áder János államfő továbbra is vezeti a népszerűségi listát, őt az LMP-s Szél Bernadett követi, majd az ország harmadik legkedveltebb politikusa Vona Gábor lett, őt pedig a dobogóról lecsúszva Orbán Viktor kormányfő követi.

Érdekesség, hogy kedveltsége ellenére Szél Bernadettet nagyon kevesen ismerték, míg a Vona mögött lévő Orbánt a válaszadók vagy nagyon kedvelték, vagy nagyon ellenszenvesnek találták (az iskolai osztályzáshoz hasonlító pontozásban a válaszadók 47 százaléka adott 1-es és 2-est neki, míg 4-est vagy 5-öst csak 37 százaléka).

Felívelő pályán

Az Iránytű Intézet harmadik felmérésében direkten azt vizsgálta, hogy a lakosság szemében hogyan változott Orbán Viktor és Vona Gábor megítélése. A tavaly októbertől idén májusig tartó mérést háromszor végezték el, és minden alkalommal azt kérdezték meg, hogy a két politikusról hogyan változott az elmúlt egy évben a válaszadók véleménye.

Az adatsorokban éles ellentét mutatkozik meg a két politikus között, ugyanis míg Vona Gábort többen kedvelték meg, mint fordultak el tőle, addig Orbán Viktor esetében ez fordítva történt: a miniszterelnök megítélése folyamatosan romlott.

Az eredmények azért is érdekesek lehetnek, mert ezek szerint Orbán népszerűségét még a migrációs válság sem tudta pozitív irányba fordítani, s eközben Vona nemzeti néppártosodása is inkább szimpatikus a magyaroknak, mint sem. (A felmérés teljes anyagát itt nézhetik meg)


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »