Felmérés: Mennyien lennének hajlandóak háború esetén harcolni Szlovákiáért?

Felmérés: Mennyien lennének hajlandóak háború esetén harcolni Szlovákiáért?

Szlovákiában nő a lakosság félelme az orosz-ukrán háború okozta gazdasági következmények miatt, főleg a gazdasági válságtól és a drágulástól tartanak az emberek.

A Hogy van, Szlovákia? felméréséből kiderült az is, hogy csupán a megkérdezettek 27,5 százaléka lenne hajlandó egy esetleges háború során fegyvert ragadni Szlovákia védelmében.

A megkérdezettek 88,7 százaléka főleg az energiaárak növekedésétől és az inflációtól tart. A harmadik világháború kitörésétől 73,6 százalék, attól, hogy Szlovákiára is átterjed a háborús konfliktus, pedig 70,3 százalék tart.

Ha Szlovákiában is kitörne a háború, akkor csak a megkérdezettek 27,5 százaléka lenne hajlandó harcolni az országért. 37,1 teljesen elutasította, hogy fegyvert ragadjon, 35,4 százalék pedig nem tudott egyértelmű választ adni. A férfiak 33,5, a nők 21,7 százaléka harcolna Szlovákiért. A felmérés azt is megmutatta, hogy a 60 év feletti férfiak nagyobb hajlandóságot mutatnak a harcra, mint a 40 év alattiak.

Hírdetés

“A Szlovákiáért való alacsony harci hajlandóság nemcsak az egyes intézményekbe és az államba vetett alacsony bizalommal lehet összefüggésben, hanem egy bizonyos geopolitikai megosztottsággal is. A történelem is fontos kontextus – Szlovákiában nincs hagyománya a saját fegyveres erők heroizálásának és más országoktól vagy nemzetektől eltérően a múltban sem nyertünk meg semmilyen nagyobb fegyveres konfliktust, vagy felkelést”

kommentálta az eredményt Robert Klobucký, a Szlovák Tudományos Akadémia (SAV) szociológusa.

A felmérés szerint nagyobb hajlandóságot mutatnának a haza védelmére azok a megkérdezettek, akik úgy gondolják, hogy Szlovákiának geopolitikailag a Nyugat oldalán kell állnia. Ugyancsak érvényes, hogy inkább harcolnának Szlovákiáért azok, akik támogatják az ország NATO-tagságát.

teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »